Sök

Nya salvor mot Musk: Bygger sovsalar, sparkade kvinnor och behandlade städpersonalen illa

Twitter

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Elon Musk befinner sig inte i blåsväder. Entreprenören verkar leva sitt liv i ständig orkan.

Den här veckan är inget undantag. I dagarna har nya anklagelser riktats mot Elon Musk och hans ledarstil.

Bland annat stäms han för att ha diskriminerat kvinnor i samband med massuppsägningarna på Twitter.

Den som punktbevakar Elon Musk riskerar inte att sitta sysslolös. Även den här veckan har serieentreprenören – som i dagarna petades från förstaplatsen på listan över världens rikaste – hamnat i hetluften. 

Bland annat stäms Elon Musk för könsdiskriminering i samband med massuppsägningarna på hans nyförvärvade Twitter. Två kvinnor, som själva tvingats lämna företaget, säger att bolaget sparkade kvinnor i en högre grad än de sade upp män. 57 procent av alla anställda kvinnor fick sparken. Motsvarande siffra för manliga anställda var 47 procent, skriver The Guardian

Den brittiska dagstidningen har också rapporterat om andra anklagelser mot Elon Musk. De gör gällande att vd:n håller på att göra om kontor till sovsalar på Twitter. Anklagelserna utreds av lokala myndigheter i San Francisco, enligt The Guardian. 

Elon Musks krav på de anställda har redan blivit nyhetsstoff. Den nya ägaren ska ha ställt ett ultimatum – jobba längre och hårdare eller stick, ungefär. 

Massuppsägningarna på Twitter gäller 3700 personer, cirka hälften av arbetsstyrkan. Flera hundra andra har lämnat bolaget frivilligt efter att Elon Musk tog över. 

Även på andra håll utreds Elon Musk för oegentligheter. BBC skriver om lokalvårdarna som varslades från företaget och fick gå utan avgångsvederlag. San Franciscos distriktsåklagare David Chiu säger att han utreder om Elon Musk begick ett brott när han avskedade städarna, som nu ska ersättas av robotar. 

Enligt den kaliforniske senatorn Scott Wiener har lokalvårdarna behandlats horribelt. 

”Kort sagt så skulle jag vilja att han (Elon Musk) behandlar vaktmästare som människor”, säger han till BBC. 

En mindre grupp ur städpersonalen har demonstrerat utanför Twitters HQ sedan i måndags. 

Läs mer