Sök

Boxbollen säljer bollar för miljoner varje dag – med hjälp av Kardashian

BoxbollenPlaytech

Khloé Kardashian tillsammans med Jacob och Victor Eriksson. Foto: Press

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Med stjärnor som Khloé Kardashian och det gamla fotbollsproffset Steven Gerrard som affischnamn inför julen räknar Boxbollen med att slå målet på 100 miljoner i omsättning.

"Khloé sa nej fyra gånger innan vi fick ett ja, men nu har vi direktkontakt med familjen", säger bröderna bakom julklappssuccén i en intervju med Breakit.

Brödraparet Jacob och Victor Erikssons playtech-bolag Boxbollen missade målet att omsätta 50 miljoner kronor under sitta andra år. Istället landade omsättning strax under 40 miljoner kronor.

Men bröderna var trots det övertygade om att de skulle nå nästa mål – 100 miljoner, år 2022.

Allt som krävdes var att den planerade USA-satsningen flög.

Många av er har antagligen sett Boxbollen användas av olika profiler i sociala medier de senaste åren. Bolagets marknadsföring använder sig flitigt av influencers för att sprida ordet om den lilla röda bollen som sitter fast med ett snöre i ett pannband och sedan boxas fram och tillbaka. Försäljningen, och marknadsföringen, är som starkast inför julen.

I år var USA den marknad som Boxbollen verkligen ville slå sig in på. Men så sent som i oktober såg det oroväckande tomt ut på inbokade samarbeten i kalendern.

“Vi hade inte så många profiler bokade för USA-lanseringen. Det var vi faktiskt oroliga för, hur vi skulle lyckas. Vi hade lagt en budget på 10 miljoner för influencers men hade inte bokat in någon riktig stor”, säger Jacob Eriksson.

När namnen började trilla in var det det en blandning av fotbollsprofiler som Steven Gerrard, Jesse Lingard, Roberto Carlos och Giorgio Chiellini, liksom influencers och kändisar som Gemma Atkinson, Nicole Scherzinger, Mike Majlak och Sommer Ray.

Och så det största namnet, realitystjärnan Khloé Kardashian

“Jag kan inte säga hur mycket vi betalar för profilerna. Men vi spräckte budgeten inför julen”, fortsätter Jacob Eriksson

Boxbollen-grundarna tillsammans med profilen Chantel Jeffries.

Den som surfar in på Khloé Kardashians instagram med 281 miljoner följare kan se hur hon i ett inlägg står och slår en Boxbollen framför sig. Enligt Jacob Eriksson fick bollen också synas i ett antal stories utan betalning för att hon gillade produkten. 

Exakt hur stor effekt en profil som Khloé Kardashian har vet bröderna inte. Anledningen är att de går ut med alla profiler samtidigt och inte mäter någon enskild prestation. Men bolaget har sålt för mellan 4-10 miljoner kronor om dagen sedan kampanjen startade.

Hur gör man för att få till ett samarbete med Khloé Kardashian?

“Det har aldrig fungerat så bra för oss att gå via byråer till influencers. För oss tog det runt fem månader från att vi sträckte ut första handen till att vi kunde spela in videon med Khloé Kardashian. Via byrå fick vi först 3-4 nej. Ett problem är att vi själva vill filma hemma hos våra profiler och det är svårt att få någon form av emotionell koppling med personer via en byrå. Så det gör det svårare att få ett ja där”, säger Jacob Eriksson och fortsätter:

“Men det gäller att ligga på och att göra det på rätt sätt. Det är extremt viktigt hur du mejlar och vad ämnesraden säger. Khloé sa nej fyra gånger innan vi fick ett ja men nu har vi direktkontakt med familjen. Det är den största summan vi har lagt på en profil men redan nu kan vi se att det var värt det.”

I år räknar Boxbollen-grundarna med en något lägre ebit-marginal, alltså resultat före skatt, på omkring 22 procent. Samtidigt skulle det innebära att resultatet dubblas mot förra året när det landade på strax cirka 10 miljoner kronor.

Hur mycket spenderar ni på marknadsföring?

“Jag kan återkomma när året är slut. Vi justerar väldigt mycket beroende på läget. Det enda som spelar någon roll är vad varje kund per boll får kosta oss, så länge det ligger på en bra nivå så ökar vi marknadsföringen i sociala medier”, säger Jacob Eriksson.

Finns det något som kan ställa till det i julhandeln?

“Ett stort problem vi har egentligen varje år är att försäljningen begränsas av hur mycket vi hinner producera. Det blir nog tyvärr samma sak även i år, men då har vi ändå ökat takten och producerar 40.000 bollar om dagen”, säger Victor Eriksson.

Var först med det senaste – ladda ner Breakits app!

Läs mer