Sök

Lensa har blivit techstjärnornas favorit – kritiseras för konststöld

LensaPrisma LabsAI

Foto: Skärmdump / Istockphotos.com

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Bilderna från Lensa har tagit över flödet i sociala medier – där användare delar AI-genererade bilder på sig själva. Men tjänsten har också fått kritik, bland annat för att stjäla konst.


Hela världen har fått AI-feber de senaste veckorna. Här på Breakit och i entreprenörskretsar har många diskussioner kretsat kring ChatGPT och den imponerande generativa AI som har presenterats där. Den som surfar in på Linkedin kan knappast undgå att se inlägg som baseras på de konversationer olika entreprenörer har haft med AI-chatten.

Men det är AI-appen Lensa som har tagit över flödena i sociala medier som Instagram och Tiktok. När vi på Breakit scrollar förbi de många svenska entreprenörer och techprofiler vi följer, så skulle man kunna tro att det är Lensa som har blivit techelitens favorit-app. De snygga AI-genererade avatarerna är överallt.

Lensa är också den mest populära appen i Google Play-butiken och i App Store just nu.

Egentligen är det Stable Diffusion som ligger bakom AI-verktyget för att generera de foton som Lensa sedan använder sig av för att sälja avatarer till sina användare. Något som bland annat Techcrunch har skrivit om. Stable Diffusion bygger på öppen källkod som är gratis att använda. Men det är helt klart Lensa som har blivit appen på allas läppar den senaste veckan, även om den har ett helt gäng konkurrenter som alla tar betalt.

Användaren skickar in en mängd selfies på sig själv. Sen börjar Lensa-appen och algoritmerna arbeta för att producera nya fina bilder på dig själv. Det kan vara anime-inspirerade bilder eller bilder i fantasy-stil – eller något helt annat.

Business Insiders reporter Bethany Biron har skrivit om hur hon förvandlade sig själv till ett “mästerverk” genom Lensa-appen. Här vill Breakits reporter flika in att han gärna hade testat själv, men det krävs 20 selfies och med lite tur kommer han upp i fem. Att ta nya blir ett projekt för framtiden. 

Bethany Biron beskriver det i alla fall som en rolig grej, men ställer sig tveksam till om det var värt de drygt 40 kronor bilderna kostar att generera (under testperioden på sju dagar, den kostar även appen varje månad). Vissa bilder blir konstiga och på någon har hon flera huvuden.

Även om Lensa har rusat i topplistorna så har den också fått en hel del kritik. Det handlar både om användare som är oroliga över hur deras egna bilder hanteras av tjänsten, där Lensa säger att bilderna raderas direkt, liksom om personer som ifrågasätter det etiska i att träna algoritmerna på andra konstnärers bilder.

CNBC rapporterar om flera konstnärer som har kritiserat appen, och tjänsten bakom, för att stjäla konst från digitala kreatörer. Bland annad den digitala konstnären Lauryn Ipsum som menar att det ibland även går att se spår av andra konstnärers signaturer i bilderna som skapar.

Prisma Labs, bolaget bakom appen Lensa, har på Twitter svarat på en del av kritiken. Bland annat att det finns vissa likheter i hur människor och AI lär sig, men där skillnaderna ligger i den stora mängd data som AI kan träna sig genom men där den inte klarar av att se och uppskatta konst som människor. Men bilderna kan inte kan ses som exakta kopior av verk eftersom att AI:n lär sig att genom att koppla ihop olika typer av bilder och beskrivningar, inte av verken i sig.

Var först med det senaste – ladda ner Breakits app!

Läs mer