Sök ikon

Ny smäll för Kinnevik – värderingen slaktas för Norges Mathem Oda

Georgi Ganev, Kinnevik, och Odas vd Kristin Thornes Woldsdal.

Kallas för ”en massaker” i norska medier.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Mat på nätet boomade under pandemin. Men verkligheten efter de släppta restriktionerna har blivit en kalldusch för e-handlarna i livsmedelsbranschen. Det senaste exemplet är Oda, den norska motsvarigheten till Mathem, som bland annat ägs av svenska riskkapitalbolaget Kinnevik. Oda är en av de största aktörerna i Europa och är verksamma i Norge, Finland och Tyskland. 

Oda har nu tagit in 1,5 miljarder kronor – i en enorm runda men till riktigt tuffa villkor. 

Rundan innebär att bolaget värderas till 3,5 miljarder norska kronor. För ett år sedan värderades Oda till över 10 miljarder norska kronor, när bland annat Softbank genom sin Vision Fund sköt till kapital. 

Det hela beskrivs som ”en massaker” och en ”kollaps” i norska affärstidningen Finansavisen som skriver att aktieägarna med grundaren Karl Munthe-Kaas i spetsen blir rejält utspädda. 

Grundarens ägarandel på 6,6 procent krymper till 2,6 procent när Oda tar in nya pengar.

Ny smäll för Kinnevik

För Kinnevik, som redan skrivit ner värdet på Oda, blir det en ny smäll. 

Kinnevik gick in i Oda 2018 och har idag en ägarandel på 21 procent. I den senaste rapporten för det tredje kvartalet framkommer det att investeringen hittills varit en förlustaffär.

Det verkliga värdet låg i utgången av Q3 på 645 miljoner kronor, det vill säga under det investerade kapitalet på 932 kronor, och under motsvarande siffra förra året på 1,6 miljarder kronor. 

I samband med rapporten skrev Kinneviks vd Georgi Ganev

”De största nedskrivningarna gjordes i våra e-handlare inom dagligvaror, Mathem och Oda, som fortsätter dras ner av pressade värderingar i jämförbara publika bolag.”

”Vår affärsmodell fungerar”

I den nya rundan har Kinnevik, Verdane och Summa Equity gått in med mer pengar och tidigare investerarna Rasmussen Group, Prosus och Kinnevik har bidragit med ytterligare 621 miljoner norska kronor genom skuldomvandling, skriver Techcrunch

Men från Odas horisont lyfts framgångarna fram. Odachefen Kristin Thornes Woldsdal säger i ett pressmeddelande att bolaget, som grundades 2013, gjorde en operativ vinst på 29 miljoner norska kronor i Norge 2021. 

”Ett konkret bevis på att vår affärsmodell fungerar”, säger hon. 

Nu siktar Oda på att bli lönsamma i Tyskland och Finland innan bolaget expanderar. 

Oda är ett lysande exempel på den rävsax som många onlinehandlare sitter i, skriver Techcrunch. 

Kunderna har inte bara återvänt till de fysiska butikerna. De känner nu en ökad ekonomisk press som gör att attraktionskraften för att betala för en premiumprodukt, som att få varorna levererade till dörren, har minskat.

Läs mer