Sök

Stora problem för Allabolag och MinUC efter cyberattacken – legat nere i flera dagar

UCAllabolagCyberattacker

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Den cyberattack som drabbade bland annat A-kassorna under fredagen har även påverkat Enento-bolagen med varumärken som Allabolag och UC.

Enento-bolagen UC, MinUC, Allabolag och Minbostad.se har alla legat nere sedan fredag förra veckan. Hemsidorna används vanligtvis för bland annat kreditupplysningar och för information om svenska företag. Men den som försöker surfa in på någon av sidorna just nu möts av ett meddelande om störningar som hänvisar till att driftstörningar hos en leverantör.

Enligt ett pressmeddelande från gruppen som publicerades under fredagen har leverantören  valt att stänga av all nätverkstrafik till sina driftsmiljöer. Det beskrivs som en försiktighetsåtgärd.

Enligt Dagens Nyheter rör det sig om samma cyberattack som bland annat har resulterat i att A-kassorna legat nere under samma tidsperiod. It-leverantören Softronic är den underleverantör som drabbats av angreppet och beskrev det under fredagen som att en ”säkerhetsrelaterad incident” hade upptäckts under natten. 

”På grund av en säkerhetsrelaterad incident har vi under natten, i förebyggande syfte, valt att stänga ner all nätverkstrafik till Softronics driftmiljöer. Detta innebär att flera av våra kunders system för närvarande är otillgängliga”, skrev Softronic i ett pressmeddelande då.

Karin Arrenfeldt är kommunikationsansvarig på Enento. Hon skriver till Breakit att en del av bolagets webbbaserade tjänster inte fungerar för tillfället. Men att leverantören arbetar på att de ska vara igång så snart som möjligt.et.

Har ni någon indikation på när ni kan vara igång igen?

“Vår leverantör arbetar på att lösa problemet åt oss så snart som möjligt. Vi kan i nuläget inte ange någon exakt tidpunkt när problemet kommer att vara löst”, skriver Karin Arrenfeldt.

Fungerar några av era tjänster nu?

“Flertalet av våra integrationstjänster, såsom till exempel kreditinformation via APIer, fortfarande tillgängliga för våra kunder precis som tidigare. Våra digitala tjänster som nås via allabolag.se, minuc.se, uc.se, minbostad.se och tambur.se är ur funktion.”

Sedan igår, måndag, ska en del system ha återstartas enligt ett nytt pressmeddelande från Softronic. 

“Arbetet har hittills givit positivt resultat och vi har återstartat en del system samt planerar för en fortsatt successiv återstart av nätverkstrafiken”, går det att läsa där. 

Softronic har till Computer Sweden sagt att de har över 600 kunder. Men att alla inte påverkas eftersom att det bara är de som använder bolaget för serverdriften som påverkas av problemen.

Vid lunchtid på tisdagen låg Allabolag och MinUC fortfarande nere. Breakit söker Enento och Softronic för en kommentar.

Läs mer