Sök

SaaS-bolaget Whitespace sökte utvecklare i Ukraina – i hemlighet: “Kamp mot klockan”

WhitespaceSaaS-tjänster

Ruslana Zholobnytska och David Blomberg. Foto: Press

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Det har tagit sedan i mars – och pågått i det dolda – men nu har SaaS-bolaget Whitespace sin första rekrytering från Ukraina på plats i Malmö.

Det var en kamp mot klockan för att lyckas.

Jobbet gick till Ruslana Zholobnytska som inte bara får ett jobb och ett nytt hemland, utan nästan vilken dag som helst ska välkomna ett barn till världen.

När kriget bröt ut i Ukraina började David Blomberg och Johan de Geer bakom SaaS-bolaget Whitespace, en webbstatistik-tjänst som bland annat SL och Skatteverket använder, fundera på vad de kunde göra för att hjälpa till. Viljan att bistå sammanföll med att bolaget hade ett rekryteringsbehov och då föddes idén att nå ut till ukrainska utvecklare.

Tanken var inte att anställa någon för att ge tillfälligt stöd utan att få till en bra rekrytering som gynnar bolaget i längden. 

”Vi jobbar remote first och då tänkte vi att personer som har tvingats bort från Ukraina kanske vill återvända till Ukraina någon gång.”

Nu – mer än ett halvår efter att en tjänst utlystes – har bolaget värvat ukrainska Ruslana  Zholobnytska.

Hon var faktiskt en av de första som nappade på Whitespace annons som inte enbart erbjöd anställning utan även hjälp att komma på plats i Sverige. Det var i mitten av mars. Då inleddes också den långa processen som började med att bolaget anlitade en byrå och en migrationsjurist för att lägga alla pusselbitar på plats. Whitespace höll sitt initiativ hemligt under resans gång. 

David Blomberg och Johan De Geer. Foto: Jezzica Sunmo

Jobbade under tidspress

Ruslana Zholobnytska lämnade sitt tidigare jobb i samband med att kriget bröt ut. 

”Jag jobbade med ett ryskt-ukrainskt bolag och det ville jag inte fortsätta med. Jag var också tvungen att ha en inkomst, bland annat för att bidra med stöd till armén”, berättar hon. 

Det fanns en aspekt som gjorde att rekryteringen blev en kamp mot klockan, som David Blomberg uttrycker det. Utvecklaren, med rötter i nordöstra Ukraina, är i skrivande stund höggravid. 

”Det har varit lite av en resa”, säger hon och lyfter fram att hon har fått mycket stöd från Whitespace. 

”Jag har inte känt mig ensam. Det har inte gått snabbt direkt utan snarare steg för steg”, säger Ruslana Zholobnytska som sedan en månad tillbaka har hemadress i Malmö tillsammans med maken. 

David Blomberg säger att i och med att Ruslana inte var i Ukraina, utan på resande fot i Portugal när Ryssland anföll så var det ett annat regelverk som gällde:

”Vi ville ju att hon skulle flytta till Sverige innan hon blev mamma och det känns jättebra att det lyckades.”

Han säger att Ruslana Zholobnytska hade rätt techkompetens och attityd för tjänsten. 

Att hon skulle bli förälder – typ vilken minut som helst – avskräckte inte.

”När vi startade Whitespace var det en av de tre grundarna som precis skulle få sin första son, som hade hoppat av ett välbeställt byråjobb för att starta det här med oss, så då hade vi med oss det från början. Sedan har både jag och Johan som driver bolaget barn och vi vill vara närvarande som föräldrar. Det har präglat hur vi driver bolaget”, säger David Blomberg. 

”Vi har ett ganska långsiktigt perspektiv och målet är att Ruslana ska stanna 5-10 år hos oss och en föräldraledighet är en väldigt kort period under den tiden.”

I säkerhet

Ruslana Zholobnytska har sina föräldrar kvar i norra Ukraina, nära gränsen till Belarus. De var de första som fick se ryska pansarvagnar från sina fönster. Hon säger att hon känner sig trygg av att vara i Sverige nu. 

”Det känns skönt att vara i säkerhet, inte minst som gravid. För bara ett par dagar sedan dödades ett nyfött barn av ryska missiler som besköt ett BB. Men jag är alltid nervös när det gäller min familj, jag vet liksom inte.”

Det är svårt att hålla tät kontakt. 

”När de har elektricitet så kan vi höras men den kommer och går.”

Ruslana Zholobnytska beskriver hur utvecklare i den ukrainska techsektorn, de som är kvar i landet, bokstavligt talat samlas under jord kring generatorer för att fortsätta kunna leverera till europeiska och amerikanska bolag i syfte att tjäna sitt levebröd. Hennes man jobbar fortfarande som utvecklare i Ukraina men på distans från Sverige.  

För Whitespace kan rekryteringen vara den första av flera. Den kulturkrock som man förväntade sig har ännu inte infunnit sig.

”Nu är det lika enkelt, eller lika svårt beroende på hur man ser det, att rekrytera i Ukraina som i Sverige. Vi fortsätter på båda fronter”, säger David Blomberg. 

”Samtidigt ska man säga att det finns ingen ekonomisk fördel att rekrytera från Ukraina, det finns ingen sådan vinst, men det är fortfarande svårt att rekrytera svenska utvecklare. Sverige är en liten marknad och man konkurrerar med andra om samma personal.”

Whitespace fortsätter rekrytera när andra teknikbolag skär ner. David Blomberg säger att det handlar dels om att man arbetar med en målgrupp, myndigheter och kommuner, som inte är så konjunkturkänslig samt mot fastighetsbolag inom det som kallas proptech. Där ska bolagets tjänster effektivisera och digitalisera, vilket ses som en kostnadsbesparing.

”Vi ser ingen minskning i efterfrågan, tvärtom har vi ökat sedan 2021.”


JDavid Blomberg. Foto: Viktor Silferhjelm Hutlqvist

Behöver perspektiven

Whitespace omsatte i fjol 12,7 miljoner kronor, en ökning med 1,7 miljoner sedan året innan. Resultatet blev 1,2 miljoner kronor – mer än en fördubbling jämfört med 2020.  

Prognosen för 2022 är en omsättning på 15-16 miljoner, och att bolaget dubblar vinsten mot 2021.

Han säger att företaget blir bättre av att rekrytera från Ukraina. Det kokar ner till kärnan för att alla innovationsbolag, att kunna se gamla problem på nya sätt. 

”Vi behöver som grupp många olika perspektiv. Där är det en fördel att få in Ruslana, med andra erfarenheter. Vi försöker tänka så i allmänhet när vi rekryterar, att inte bara få in vita män i 40-årsåldern.”

Ruslana Zholobnytska säger att hon inte ännu vet om Sverige är hennes land, hon gillar uttrycket ”lagom”, men behöver få lite fler intryck av landet och vi som bor här. 

”Men såklart, det är väldigt skönt att vara här, jämfört med det lidande som alla mina släktingar går igenom.”

Läs mer