Sök ikon

Cryex vill sänka priset på att växla pengar till nästan ingenting

Artikel bild
Lotta Eek. Foto: Press

Den hemlighetsfulla startupen Cryex blir lite mindre hemlig. Nu avslöjar vd:n bolagets plan: Att skapa en helt digital marknadsplats för valutor som ska sänka priset på att växla pengar med upp till 90 procent.

Olle Aronsson

Olle Aronsson

olle@breakit.se

Medgrundare

På torsdagsmorgonen avslöjade Breakit att två av grundarna på Cryex har hoppat av. Verksamheten rullar dock vidare.

Fintech-bolaget är en riktig storsatsning, med 80 miljoner i riskkapital från bland annat Northzone i ryggen, men ledningen har hittills varit mycket tystlåten.

Nu berättar vd:n Lotta Eek mer om affärsidén.

“Om du tittar på hur aktiemarknaden har utvecklats de senaste 20 åren, så ser vi ju att courtaget, priset på att handla, har fallit drastiskt. Med dagens moderna system kan du köpa aktier för cirka 1 miljon och betala 200 till 300 kronor i courtage. Det kan jämföras med 1990 då du för samma köpesumma betalade cirka 3000 kronor för att köpa svenska aktier och 6500 kronor för utländska. På aktiemarknaden har det alltså förändrats men på valutamarknaden är det fortfarande väldigt dyrt”, säger Lotta Eek.

Aktiehandel sker idag helt digitalt, där köpare lägger ordrar som matchas mot säljare automatiskt. Vad gäller valutor är det i stället i regel en bank som sköter växlingen och kan skära emellan.

“När du som privatperson går till Forex och växlar kan du få betala upp till 10-15 procent i påslag. Även ett medelstort företag får betala så mycket som 1-1,5 procent eller mer i ren kostnad när de växlar. Vårt mål är att minska omkostnaderna för valutaväxling med upp till 90 procent. Så den förändring som vi försöker genomföra är dramatisk”, säger Lotta Eek.

Cryex affärsidé är bland annat att ge små och medelstora företag snabbare och billigare växling med en automatisk process.

Företaget bygger därför en digital marknadsplats för valutor och ett så kallat clearinghus - en finansterm för neutrala mellanhänder som godkänner att en transaktion faktiskt har ägt rum.

Innan tjänsterna kan lanseras krävs dock att Cryex får grönt ljus från Finansinspektionen, vilket bolaget nu väntar på.

Det är lätt att dra paralleller till OM, det svenska fintechbolaget som på 80- och 90-talet revolutionerade handeln med optioner och aktier genom att skapa världens första elektroniska börs.

“Det är många som gör den jämförelsen. Själv tycker jag att parallellen är lite svår att dra. Men om vi pratar om vad OM-projektet åstadkom, att det helt förändrade marknaden med nya tekniska och mer effektiva lösningar, så finns det förstås vissa likheter”, säger Lotta Eek.

Cryex marknadsplats och clearinghus byggs i samarbete med Cinnober, ett svenskt teknikföretag inom börssystem som är noterat på First North.

Bolaget har också bland annat etablerat ett samarbete med storbanken Barclays i London, inom området cash settlement, den process som på svenska kallas kontantavräkning.

Läs mer