Sök

Vd-snurra på Disney – Bob som utsåg Bob ersätter Bob

DisneyStreamingDisney+

Bob Iger, nygammal vd på Disney. Foto: TT

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Kritiken och de stigande kostnaderna blev för mycket.

Nöjesjätten Walt Disney meddelar att Bob Iger återvänder som vd med omedelbar verkan, skriver Wall Street Journal.

Iger, som lämnade som vd i februari 2020 och som ordförande i slutet av förra året, ersätter Bob Chapek som fått kritik under sin tid som vd. Chapek handplockades som vd av just Bob Iger.

Under Chapeks ledning har Disneys streamingtjänst tyngts av stigande kostnader. I senaste kvartalet rapporterades en fördubblad förlust på 1,5 miljarder dollar för streamingverksamheten. Och även nöjesparkerna, som såg intäkterna rusa, kom att leverera sämre än vad analytikerna räknat med.

Iger har tecknat ett kontrakt om att leda Disney i två år. Under denna period ska han “fastställa den strategiska riktningen för förnyad tillväxt” samt arbeta nära styrelsen för att utveckla en ledare som ska ta över när hans mandatperiod är över.

Samtidigt uppges inte alla vara nöjda över Igers återkomst. Hedgefonden Trian har nyligen byggt upp en position i Disney värd över 800 miljoner dollar, under flaggningsgränsen 5 procent, och söker en styrelseplats. Trian vill se flera förändringar och kostnadsbesparingar inom Disney, men anser däremot inte att Iger borde komma tillbaka som vd.

Disneys aktie är ner 41 procent i år.
 

Läs mer