Sök

SAAS-BRIEF

TOBIAS BLIXT: Här är veckans hetaste SaaS-nyheter

QuinyxDetectifySaaS

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

De viktigaste SaaS-nyheterna från veckan.

I torsdags var jag på kurs om att driva intäktstillväxt i SaaS-bolag hela dagen. Och jag blev oerhört inspirerad och nästan sugen på att dra igång ett eget bolag. Men framförallt kommer det göra så att jag bättre förstår alla entreprenörer som jag pratar med varje vecka – bra för mig och bra för er! 

Samtidigt så ljög jag faktiskt lite här ovan. Jag fick ta en paus i heldagskursen för ett stormöte om viktig företagsinformation från Breakit. Det är en läskig inbjudan i tider som dessa. 

För de senaste veckorna har bolag varslat i mängder. Jag har bland annat lyft fram hur anställda på säkerhetsbolaget Detectify fått lämna. Och precis när jag satt och skrev det här nyhetsbrevet under fredagen kunde min kollega Stefan Lundell avslöja att den digitala schemahandläggaren Quinyx tvingades göra sig av med runt 9 procent av personalen. 

Som tur var möttes jag av trevligare (men ändå tunga) besked på Breakits möte. Vår vd Camilla Bergman har bestämt sig för att gå vidare till nya äventyr och ska starta eget.

Ett stort avtack och firande är planerat inom kort – men Camilla ska så klart få en ordentlig avtackning även här i SaaS Brief. Hon har nämligen drivit hård lobbyverksamhet för att vi ska steppa upp med bevakningen på SaaS-området.

Och här är vi idag – med eget nyhetsbrev och allt. 

Tack för den här tiden Camilla! 

Och ni behöver inte vara oroliga. SaaS Brief kommer att fortsätta precis som vanligt.

Här kommer veckans nyhetssammanställning!

Veckans SaaS-svep

  • En av veckans stora nyheter är så klart sparpaketet på Quinyx som påverkar ungefär 35 anställda på bolaget. Bolaget är en av den svenska SaaS-branschens riktiga snabbväxare som till 2021 ökade omsättningen med nästan 30 procent upp till 307 miljoner kronor. I år har Quinyx spått en omsättning på över 400 miljoner kronor.

    Men tillväxten har kostat mycket pengar. Resultatet 2021 låg på minus 110 miljoner kronor. Den inslagna vägen kommer Quinyx inte att kunna fortsätta med och därför får alltså runt 9 procent av de anställda lämna.

    “Det är jättetråkigt att vi måste göra den här åtgärden. Uppsägningarna sker inte enbart i en del av bolaget utan det är flera olika funktioner som berörs”, säger grundaren och vd:n Erik Fjellborg.

     

  • En gladare nyhet är den om att Platform24 har vunnit en miljardupphandling i vården. Något som kollegorna på Di Digital uppmärksammade. Det är riskkapitalbolaget investor som äger Platform24 och de erbjuder en teknik som automatiserar kundkontakten med en bot som patienten får prata med. Resultatet överklagades först av konkurrenten Visiba Care men den överklagan fick inte gehör. Därför har Platform24 nu vunnit upphandlingen som har ett tag på 1 miljard kronor från Inera (dotterbolag till Sveriges kommuner och regioner).
     

  • Förra veckan publicerade Breakit en kartläggning inom martech-bolag från Olle Aronsson och Victor Löthner. Den duon har fortsatt att kartlägga det nya näringslivet i Sverige även denna vecka och nu har turen kommit till doldisarna som ska lösa energikrisen. Ett hett område just nu.

    Det finns ett antal SaaS-bolag på listan i form av Sensenode som ska göra industrin mer energieffektiv, Rebase energy som använder AI för att simulera och förutspå energianvändning, Dazoq som hjälper företag att mäta och minska sina energikostnader, liksom Eliq som låter energibolag och banker att ta fram digitala tjänster kopplade till kundernas energiförbrukning.

    Med på listan finns också bolaget Hemma. De erbjöd tidigare gröna bolån, men sedan försäljningen av den verksamheten till resurs bank har de istället sysslat med att samla in energidata år bostadsägare, energibolag och banker.

     

  • Jason Lemkin på SaaStr bloggar i vanlig ordning om de stora snackisarna i SaaS-branschen. Många bolag har varslat anställda och många har meddelat att de stoppar rekryteringar helt.

    Jason Lemkin påminner världen om att det vanligaste faktiskt är att bara minska takten på rekryteringarna. Något som kan vara bra att lyfta när de stora rubrikerna har fokuserat på de hårdare reaktionerna från stora techbolag.

    Så för er som står och inte riktigt vet hur ni ska göra med rekryteringen just nu. Kanske fundera på rådet: “fortsätt anställa, fortsätt alltid att anställa. Men, anställ långsammare än vad du adderar ARR”. Om du lyssnar på Jason Lemkin är ett bra mått att öka kostnaderna för anställda med hälften av den ARR som adderas under året.

    Här kan du läsa mer om hur han resonerar.

Läs mer