Sök

Kontona som hann skaffa Twitter blue: Högerpropaganda, krypto och porr

TwitterSociala medier

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Ganska snäva ämnen.


Visst ni kanske har börjat tröttna på Twitter och Elon Musk vid det här laget (om man kan det), men det är trots allt fortfarande bland de största nyheterna i techvärlden just nu.

Efter att den excentriske superentreprenören tagit över Twitter har han bland annat sparkat hälften, och igår skickade han ut ett mejl till all personal där han varnade för att det skulle bli en tuff arbetssituation framöver och om man ville lämna skulle man göra det nu.

Den stora skillnaden som användarna har märkt av, och som även Musk har tjatat en del om, är den blåa verifikationsbocken som bolag och personer har kunnat få för att visa att de är betrodda konton. Tidigare i november rullade Twitter ut en betallösning där de som ville ha en blå bock skulle behöva betala 8 dollar i månaden. 

Det ledde snabbt till att flera fejkkonton som låtsades vara företag dök upp och lanseringen drogs snabbt tillbaka.

Nu visar data att de som betalade de 8 dollarna för att få den blåa bocken framförallt sysslade med tre saker, högerpropaganda, spekulationer om kryptovaluta och porr. Det rapporterar Washington Post.

Kanske inte riktigt det öppna samtalsklimat som Musk vill att Twitter ska vara.

Innan lanseringen drogs tillbaka hann 150.000 användare ansluta sig till Twitter Blue. Det hade inneburit intäkter på ungefär 12 miljoner dollar, motsvarande drygt 127 miljoner kronor, för Twitter. Men också problem eftersom Elon Musk har sagt att prenumeranterna ska slippa se så mycket annonser. Annonser är trots allt den främsta inkomstkällan på sociala medier och därför skulle Twitter blue bli en förlustaffär.

Läs mer