Sök

Tung rapport från Embracer – översyn och sänkt vinstprognos

Embracer GroupGaming

Lars Wingefors, grundare och vd Embracer

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Ett vd-ord i en kvartalsrapport kan vara så tråkigt. Men det kan också vara fyllt med nyheter och spännande besked.

Embracer-chefen Lars Wingefors tillhörde den senare kategorin i morgonens delårsrappot: sänkt prognos, strategisk översyn och hintar om en storaffär.

Aktien faller ytterligare på rapporten.

Embracer, Stockholmsbörsen största gamingbolag med ett börsvärde på nästan 68 miljarder kronor, offentliggjorde sin rapport traditionsenligt i arla morgonstund. Men det var inte några trötta rader Lars Wingefors bjöd på.

I sitt vd-ord intygar han att han tror på Embracers decentraliserade affärsmodell som koncernen har efter att ha genomfört extremt många förvärv under de senaste åren. Men det har nu dykt upp ett outtalat men.

“Med det sagt, världen har förändrats till det sämre på många områden, och blivit mörkare de senaste månaderna. Vi måste anpassa oss till geopolitiska och sociala utmaningar runt om i världen och nya makroekonomiska realiteter”, skriver han.

Lars Wingefors konstaterar att de högre kapitalkostnaderna (alltså de allmänt stigande räntorna) kommer att leda till högre krav på avkastning i bolagets framtida investeringar eller förvärv. Mot den bakgrunden har styrelsen inlett en översyn av bolagets verksamhet nu i dagarna, eller igår onsdag för att vara mer exakt.

Utvärdering görs för att “kunna navigera genom det nya marknadsläget och hur vi både säkerställer att våra verksamheter har de verktyg de behöver för att nå framgång och samtidigt maximerar långsiktigt aktieägarvärde”, skriver han och fortsätter.

“Utfallet av denna översyn kan till exempel resultera i rekommendationer från styrelsen gällande framtida särnoteringar, om man bedömer att åtagandet ligger i anställdas intresse, skapar högre aktieägarvärde och förbättrar vår strategiska flexibilitet”.

Särnoteringar betyder att Karlstadskoncernen skulle kunna bryta ut något eller några av sina många dotterbolag och skapa fristående börsbolag utav dem, som till en början skulle ha samma ägarbas som moderskeppet.

Kontentan är alltså att Embracer skulle kunna gå från att konstant förvärva (med ett växande antal dotterbolag att hålla reda på) till att göra sig av med enheter.

Sänkt bedömning

Det nya makroklimatet medför även förändringar i det korta perspektivet. Embracer sänker nämligen vinstprognosen för det innevarande räkenskapsåret 2020/2023 som sträcker sig fram mars nästa år.

Gamingkoncernen tror nu ett rörelseresultat exklusive engångskostnader på 8-10 miljarder kronor. Prognosen låg till tidigare på 9,2-11,3 miljarder kronor.

“Vår nedjusterade prognos för räkenskapsåret 2022/23 återspeglar ett blandat mottagande för några av våra viktigaste lanseringar inom PC/Console under andra kvartalet som bedöms påverka katalogförsäljningen kommande kvartal, förskjutningar i pipelinen för PC/Console inklusive Dead Island 2 vars lansering nu är planerad till 28 april, och en mer försiktig bedömning av den nuvarande makroekonomiska situationen”, skriver Lars Wingefors i rapporten.

Hemlig affär

Lite längre ner i vd-ordet gläntar han på dörren till ett mycket stort avtal, eller till vad han kallar en “transformativ partner- och licensaffär” som bolaget nu håller på att slutföra.

“Den affären omfattar ett antal kommande högbudgetspel under de kommande sex åren. Vi förväntar oss att hela eller delar av avtalet kommer att slutföras under detta räkenskapsår, vilket skulle förbättra förutsägbarheten, reducera affärsrisken samt få positiva effekter på vårt kassaflöde och vinst”, skriver Lars Wingefors.

Rapporten för det andra kvartalet (juli till september) då? Den organiska tillväxten låg på 35 procent och det gav en omsättning på nästan 9,6 miljarder kronor. Det var klart högre än vad analytikerna som följer bolaget hade väntat sig, rapporterar Nyhetsbyrån Direkt som hänvisar till snittprognoser från Infront.

På resultatraderna var det sämre ställt. Ebitda-resultatet kom in på drygt 2,0 miljarder kronor, drygt 400 miljoner kronor lägre än förväntat.

Embracer-aktien har tappat 41 procent under 2022. Med tanke på den sänkta vinstprognosen fanns det uppenbar risk för nya fall när börshandeln öppnade på torsdagen, särskilt med tanke på det ganska mörka budskapet från bolagets vd: 

“Den globala ekonomin har mattats av och kan vara på väg mot en recession. Spel ger konsumenter ett bra värde för pengarna. Därmed påverkas spel historiskt sett mindre av allmänna svängningar i konsumtionen. Det är dock rimligt att anta att alla branscher, även spelbranschen, i någon mån påverkas av ökad försiktighet hos konsumenterna”, skriver Lars Wingefors. 

Kring klockan 09.10, det vill säga efter 10 minuters handel, hade Embracer-aktien fallit med nästan 14 procent. Kursen ligger nu på samma nivå som våren 2020. 

Läs mer