Sök

Rugvista såg ljus i slutet av kvartalet: ”Finansiellt starka”

Rugvistae-handel

Michael Lindskog, VD för RugVista. Foto: Press/Montage

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

De första två kvartalen var kämpiga. Nu bekänner Rugvista färg igen och det färska delåret visar viss lättnad för mattbolaget.

I första kvartalet vittnade mattfokuserade e-handelsbolaget Rugvista om att förutsättningarna hade blivit rejält utmanande. Under våren blev det än värre och andra kvartalets resultat var bara en hårsmån från förlust.

Nu rapporterar e-matthandlaren för det tredje kvartalet och med det uppenbarade sig vissa ljusglimtar i slutet av den aktuella tremånadersperioden.  

”Trots det generellt utmanande klimatet kunde vi mot slutet av kvartalet, i några marknader, se indikationer på viss återhämtning i kundefterfrågan”, kommenterar Rugvistas vd Michael Lindskog det färska delåret. 

 Här är några siffror från Rugvistas rapport:  

  • Nettoomsättningen var 127,9 miljoner kronor (141,0) motsvarande en minskning med -9,3 procent.

  • Den organiska nettoomsättningstillväxten uppgick till -12,7 procent (29,6 procent).

  • Bruttomarginalen uppgick till 63,5 procent (64,4 procent).

  • Rörelseresultatet uppgick till MSEK 16,6 miljoner kronor (22,9) och rörelsemarginalen var 13 procent (16,2 procent).

  • Periodens resultat uppgick till MSEK 13,0 miljoner kronor(17,9).

  • Resultat per aktie före och efter utspädning uppgick till 0,63 kronor (0,86).

Michael Lindskog inleder vd-ordet med att fokuset under större delen av året har varit att navigera de rådande marknadsförutsättningarna, som försämrades ytterligare under Q3 och där köpkraften i Europa försvagades. 

Han skriver samtidigt att bolagets initiativ för att säkerställa god lönsamhet har fallit väl ut. Dit räknas till exempel bolagets prisjusteringar i början av kvartalet. Dessutom står bolaget finansiellt starka med en nettokassa på 54,7 miljoner kronor utan banklån, skriver vd:n. 

”Vår finansiella ställning möjliggör parallellt fokus på att driva vår strategiska agenda mot målet att vara navet för den europeiska mattbranschen.”

Michael Lindskog avslutar med att rikta fokus framåt: 

”Q4 och Q1 är våra viktigaste kvartal och jag är övertygad om att vi har förutsättningarna för att framgångsrikt navigera både de utmaningar och möjligheter som en högsäsong innebär”, skriver han. 

Rugvista noterades i mars 2021. Introduktionskursen låg på 125 kronor. Onsdagens stängningskurs låg på 33 kronor för matthandlarens aktie. 

Läs mer