Sök

Storytel tar in 400 miljoner – storägarna med på tåget

StorytelLjudböckerBörs

Storytels vd Johannes Larcher. Foto: Press

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Storytel har genomfört en riktad emission och får på så sätt in 400 miljoner kronor.

Ljudboksbolaget vill betala av lån och göra satsningar med hjälp av pengarna.

Storytel, som i förra veckan presenterade en överraskande stark kvartalsrapport som fick bolagets aktie att stiga, har tagit cirka 400 miljoner kronor genom att trycka nya B-aktier, enligt ett pressmeddelande efter börsens stängning på onsdagen samt på torsdagsmorgonen. 

“Likviden från den riktade emissionen avses användas för att delamortera ett brygglån som bolaget upptog från Swedbank samt för att stärka Storytels balansräkning och kapitalstruktur och därmed öka bolagets finansiella flexibilitet vid genomförande av framtida strategiska satsningar”, skriver Storytel.

Emissionen riktades mot svenska och internationella ägarinstitutioner, till exempel fonder. Bolagets två största ägare, EQT och Roxette (som kontrolleras av Jonas Sjögren som länge varit storägare i Storytel) har meddelat att de kommer att teckna för ett “betydande belopp”.

Ny storägare tack vare emissionen blir det finländska mediabolaget Otava som bland annat ger ut skönlitteratur i Finland. Otavas förlag har gamla rötter och bildades redan 1890. Otava-koncernen, som är en av de största medieaktörerna på finländska marknaden, ägs till stora delar av familjen Reenpää. Otava äger även 29 procent av aktierna i Alma Media som också är ett av de största mediebolagen i Finland. 

"Vi är tacksamma för det stöd och förtroende för Storytels förmåga och framtidsplaner som våra aktieägare och nya investerare uttryckt med denna finansiering. Vi är särskilt glada över att välkomna Otava Ltd, en ledande finsk förlags- och medieägare, som ny aktieägare och ser fram emot att utforska möjligheter att fördjupa vår relation på den snabbt växande finska ljudboksmarknaden", säger Johannes Larcher som nyligen blev vd för Storytel. 

Liten rabatt 

Kursen i emissionen blev 45,50 kronor per aktie. Det kan ställas mot att stängningskursen blev 48,25 kronor. Rabatten blev därmed 2,75 kronor eller 5,6 procent. 

De ägare som inte deltog i emissionen (inga privatsparare fick vara med) kommer att bli utspädda med 11,4 procent. 

Det brygglån som Storytel avser att amortera med hjälp av kapitalet från emissionen uppgår till 500 miljoner kronor. Det lånet var en del av finansieringen när Storytel köpte amerikanska Audibooks i slutet av 2021. Swedbank har i samband med emission gett ett löfte om ett nytt lån på 200 miljoner kronor. Just Swedbank och ABG Sundal Collier har fått uppdrag att sköta den riktade emissionen. 

Läs mer