Sök

KRÖNIKA

JON WAHLQVIST: Jag testade Twitter-utmanaren Mastodon som alla springer till – och fattade typ ingenting (men så här funkar den)

TwitterMastodonSociala medier

Jon Walhlqvist. Foto: Daniel Ivarsson/Montage

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Elon Musks köp av Twitter har gett en rusning till tjänsten – men vad är det egentligen?

Ingen kan ha undgått att superentreprenören Elon Musk köpt sin favoritplattform Twitter i en redig mångmiljardaffär. Köpet har rört upp rejält med känslor, alla är nämligen inte förtjusta i Musks idéer om hur han ska få bolaget lönsamt och samtidigt, som han själv säger, skydda yttrandefriheten. 

Så under slutet av förra veckan började appen Mastodon stiga i nedladdningslistorna på Appstore. Jag blev såklart nyfiken, laddade ner appen och registrerade mig.

Sen fattade jag ingenting. För en 40-plussare kanske det inte var så oväntat och det tog en liten stund för mig att begripa hur det funkade. Men nu är jag redo att berätta för dig.

Så här kommer en liten guide.

Mastodon ser i praktiken likadant ut som Twitter på ytan. Man kan skriva sina korta meddelanden (de heter toots, inte tweets), länka och följare kan retoota dina inlägg. Precis som på Twitter alltså. Men kikar man under ytan är det ganska annorlunda.

Servrar

Det första man får göra är att välja en server. Det skapade både oro och osäkerhet hos mig. Vad innebär det egentligen. Inte så mycket visar det sig, oavsett vilken server du väljer så kan du se material från folk på andra servrar. Servern blir en del av ditt användarnamn. Mitt användarnamn blev därför: @jonwahlquist@mastodon.nu. Om du är på samma server som jag räcker det att bara skriva mitt namn, annars behöver du hela namnet för att hitta mig.

Poängen med servrarna

Nu tar vi oss under ytan och där skiljer sig Mastodon rejält från Twitter. Mastodon är nämligen inte en plattform, som ägs av en person eller ett bolag. Istället är det ett stort gäng sammankopplade servrar som kan ägas av olika företag eller organisationer. Det är alltså ett decentraliserat nätverk. Mjukvaras källkod är öppen och tillgänglig på GitHub. Mastodon grundades av Eugen Rochko i Tyskland, som också är mjukvarans huvudutvecklare.

Fördelen med strukturen är att Mastodon inte ägs av en person (som Elon Musk) eller organisation som bestämmer. Nackdelen är att de som driver servrarna kan få för sig att överge dem, och då förlorar du ditt konto. Kanske inte så kul.

Moderering

Varje server har sina egna regler för vad som tillåts att skriva på just den servern. En del har inga regler, andra har väldigt strikta regler. En del servrar har också stoppat länkar från andra, eftersom de anser att de sprider hat och hot. 

Det är ju rätt uppenbart att det här kan ställa till en del problem om plattformen blir populär. Det är ju just i det här som både Facebook och Twitter har fått kritik och problem. Jag har under min korta karriär på Mastodon inte sett några otrevligheter, men jag vågar lova att det finns. 

Övrigt

Det finns inga annonser på plattformen men om den ska kunna fortsätta att existera gissar jag att det kommer komma. Hittills är plattformen gratis men en del servrar ber om donationer. 

Är du mer erfaren på Mastodon, och har tips på servrar eller användare jag borde följa. Adda mig på @jonwahlquist@mastodon.nu.

Läs mer