Sök

Söderhub ska lösa kompetensbrist – med egyptiska techarbetare

Söderhubkompetensbrist

Aurora Belfrage och Magdy Shehata.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Larmen har gått. Sverige kommer om ett par år ha ett underskott på techkomptens. Nu lanserar startup-grundaren Aurore Belfrage och spelentreprenören Magdy Shehata en lösning. Med sitt nya bolag vill de brygga kompetensgapet med ett techkontor i Alexandria.

Söderhub är bolaget som vill matcha egyptisk techkompetens med svenska digitala utmaningar. 

Bakom bolaget står startup-grundaren, investeraren och hållbarhetskonsulten Aurore Belfrage och Magdy Shehata, som också ligger bakom mobilspelsbolaget Funrock och var en av medgrundarna till börsnoterade spel- och e-sportsbolaget Fragbite Group. 

Idén till bolaget kom när telekomföretagen larmade om ett underskott på 70.000 personer till 2024 så föddes idén till Söderhub, skriver bolaget i ett pressmeddelande. 

De egyptiska techarbetarna ska utgå från Söderhubs nyinvigda kontor i Alexandria i Egypten. 

Distansarbete och hybrida team har blivit de nya normala i pandemins spår och att outsourca tekniska team kommer vara avgörande för att bibehålla den svenska innovationstakten, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

 ”Varje år tar 50.000 egyptier examen från de tekniska universiteten och nästan 40 procent är kvinnor. Vi ser en stor potential i att brygga kompetensgapet och erbjuda svenska techteams erfarna egyptiska kollegor och snabba på Sveriges tekniska tillväxtmål”, säger Magdy Shehata.

Aurore Belfrage är medgrundare och ordförande för bolaget: 

”Vi grundade företaget för att lösa ett problem som vi själva ofta möter, att hitta rätt talang är

tidskrävande, dyrt och bromsar tillväxten. Att lösa Sveriges kompetensbrist är avgörande för den gröna och digitala omställningen och med Söderhub vill vi bidra genom att erbjuda utvecklare och programmerare – på distans.”

Läs mer