Sök

Linas kämpar med inflation och konkurrens – förlusten växer

Linas matkasseMat på nätetMatkassar

LMK:s vd Walker Kinman. Foto: Press

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Matkassebolaget LMK har det tufft i inflationstiderna. Förlusten växte under det tredje kvartalet.

Bolaget ser ingen snar bättring med tanke på "den inte särskilt optimistiska stämningen bland konsumenter".

LMK Group, som är namnet på det börsnoterade bolag som ligger bakom bland annat Linas Matkasse, redovisar ett rörelseresultat på -26 miljoner för det tredje kvartalet, en försämring med 5 miljoner från motsvarande period 2021.

Inflation, högre räntor och kundernas oro påverkar bolaget och marknaden, är budskapet från LMK:s Walker Kinman i rapporten.

“Inflationen har framförallt påverkat oss med högre priser på livsmedel, bränsle, el och förpackningsmaterial, vilket pressade våra marginaler. Konkurrensen på marknaden ledde också till högre rabattnivåer vilket har negativ inverkan på våra marginaler genom minskad nettoomsättning”, skriver han vidare.

LMK meddelade redan för några veckor sedan att omsättningen under kvartalet uppgick till 206 miljoner kronor, en minskning med 21 procent. Antalet aktiva kunder uppgick till cirka 74.000 i slutet av perioden, en minskning med 30 procent sedan 2021. Sedan slutet av det andra kvartalet i år har LMK tappat drygt 5.000 kunder.

Dyrare kassar

LMK har höjt priserna på sina matkassar och planerar att fortsätta göra det.

“Vi har kunnat motverka en del av inflationens påverkan under kvartalet genom prisökningar. Prisökningarna har inte lett till nämnvärda kundbortfall, vilket visar att kunderna uppskattar vår produkt. Vi kommer att fortsätta att utvärdera prisjusteringar för att hantera effekterna av inflationen”, skriver Walker Kinman. 

Bolaget tror att det blir värre innan det blir bättre.

"Givet den inte särskilt optimistiska stämningen bland konsumenter på marknaden förväntar vi oss att se fortsatt negativ tillväxt under åtminstone det närmaste halvåret. Dock på en lägre nivå när vi går in i 2023", skriver Walker Kinman i rapporten. 

Aktien i LMK har befunnit sig i en nästan konstant utförslöpa sedan noteringen våren 2021 då bolaget värderades till nästan 1 miljard kronor. Det var igår måndag nere på 82 miljoner kronor. Sedan nyår har aktien fallit med drygt 80 procent.

Läs mer