Sök

Hårt slag mot Kry och Doktor.se – nya styret kan strypa guldådern

KryPolitikNätläkare

Kry på Sibyllegatan och Aida Hadzialic (S). Foto: TT

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

De digitala vårdbolagen pressas politiskt. Nya styret i Stockholm vill sluta betala extra för digitala besök.

Maktskiftet i Region Stockholm medför stora konsekvenser för två av de största nätläkarna, Kry och Doktor.se, rapporterar Svenska Dagbladet (som tidigare skrivit att nämnda nätläkare skickar de dyrare patienterna vidare till andra vårdgivare) .

I 44-punktsprogrammet som Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet har förhandlat fram med Vänsterpartiet finns den här skrivningen under punkt 18: 

”Regionen kommer under mandatperioden ta bort särskilda fördelar för nätläkare som har etablerat sig i regionen.”

”Särskilda fördelar” syftar på att samma ersättningsmodell infördes för besök hos Kry och Doktor.se som för andra vårdcentraler i januari förra året. Att det gäller just de här bolagen beror på att de hade etablerat fysiska vårdcentraler i länet 2020. Digitala besök började då registreras som inomlänsbesök. Det innebär en grundersättning på 110 kronor och ett tillägg på 300 kronor, den så kallade inomlänsersättningen, per besök. Ersättningen är densamma oavsett om besöket är digitalt eller fysiskt.  

60 procent av de pengar som regionen har lagt på inomlänsersättning för digitala besök hittills i år har gått till en enda vårdcentral, Kry på Sibyllegatan. 

I reda pengar innebär det 74,1 miljoner kronor under årets första nio månader för digitala patienter som antingen är olistade eller listade någon annanstans.

Jonas Lindberg är regionfullmäktigeledamot för Vänsterpartiet som är mot den nu rådande ersättningsmodellen. 

”Väldigt mycket av de pengarna vi skulle behöva för att förstärka vårdcentralerna rinner i väg till obefogad vård och efterfrågestyrd vård, snarare än faktiska behov. Det är därför vi vill stänga de här ventilerna.”

Krys Nordenchef Kalle Conneryd-Lundgren säger att bolaget inte står och faller med ersättningsmodellen. Han säger också att det inte ligger i tiden att skilja på fysisk och digital vård. 

”Det finns många som inte har den tillgänglighet de behöver i sin egen region, och då försöker vi hjälpa dem.”

Det är inte bara politikerna som pressar nätläkarbolagen. Både Kry och Min Doktor har varit tvungna att lansera sparpaket för att kapa kostnaderna efter en tid med snabb och kostsam expansion och ett nytt ekonomiskt klimat. 

I våras meddelade Kry att bolaget skär ner personalen med en tiondel och i augusti var det Min Doktor som aviserade att bolaget skulle varsla var femte i personalen. 

I september kapade Krys storägare värderingen av bolaget med hälften. 

Förra året dubblade Kry sin omsättning till 1,482 miljoner kronor men förlusterna rusade samtidigt till 1,1 miljarder.

Doktor.se omsatte i fjol 840 miljoner kronor med en förlust på 154 miljoner kronor, enligt Dagens Medicin

Läs mer