Sök

Electrolux lanserar massivt sparpaket – kan varsla tusentals anställda

ElectroluxElektronik

Foto: TT

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Mellan 3.000 och 4.000 tjänster berörs av sparpaketet.

Vitvarubolaget Electrolux redovisar en omsättning som var högre än väntat under tredje kvartalet. Rörelseresultatet visade däremot förlust mot föregående periods vinst.

Omsättningen steg 14,0 procent till 35.244 miljoner kronor (30.929). Utfallet kan jämföras med Bloomberg analytikerkonsensus som låg på 32.711.

"Hög allmän inflation och lågt konsumentförtroende ledde till att efterfrågan på marknaden sjönk under kvartalet med undantag för Asien-Stillahavsområdet, Mellanöstern och Afrika, där efterfrågan var stark. I Europa och USA resulterade ett försämrat sentiment bland konsumenter i en accelererad efterfrågeminskning jämfört med andra kvartalet", säger vd och koncernchef Jonas Samuelson.

Samuelson vittnar även om höga lagernivåer hos återförsäljare.

Rörelseresultatet blev -385 miljoner kronor (1 639). Rörelseresultatet inkluderar en engångspost om -350 miljoner kronor kopplat till utträdet ur Ryssland.

  • Justerat rörelseresultat uppgick till -35 miljoner kronor (1 639), väntat var 141.
  • Resultatet före skatt var -786 miljoner kronor (1 513).
  • Resultatet efter skatt blev -605 miljoner kronor (1 143).
  • Resultat per aktie hamnade på -2,23 kronor (3,98).

Framöver ser Samuelson ett försämrat konsumentsentiment, vilket leder till en minskad efterfrågan i Europa och Nordamerika. Marknadsefterfrågan för områdena för 2023 bedöms bli negativ jämfört med föregående år.

"Mot denna bakgrund inleddes ett program för kostnadsbesparingar för koncernen och omställning i Nordamerika under kvartalet. Vi ser också över vårt behov av produktionskapacitet med tanke på rådande marknadssituation", säger Samuelson.

Genom kostnadseffektivitet och minskade investeringar i innovation och marknadsföring väntas programmet ge en positiv resultatpåverkan på 4-5 miljarder kronor jämfört med föregående år. De totala kostnadsbesparingarna väntas överstiga 7 miljarder kronor och huvuddelen väntas komma från affärsområdet Nordamerika.

Även arbetstjänster berörs av programmet.

"Programmet förväntas leda till en omstruktureringskostnad under fjärde kvartalet 2022 i intervallet 1,2-1,5 miljarder kronor, vilket kommer att redovisas som en engångspost. 3 500-4 000 tjänster kommer att påverkas av programmet", säger Samuelson.

Vidare kommer programmet fokusera på att dra ned på kostnaderna i leveranskedjan och produktionen. Man vill även "optimera" sina forsknings- och marknadsföringsinvesteringar.
 

Läs mer