Sök

Smarta termostaten Ngenic växlar upp och tar in ny runda

Ngenic

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

Uppsalabaserade Ngenic, som byggt en smart termostat, fyller på kassan med 7 miljoner kronor. Nu väntar både global expansion och samarbeten med energibolagsjättar.

Tanken med termostaten Ngenic Tune är att villaägare ska kunna få ett jämnare inomhusklimat, vilket i sin tur resulterar i en billigare elräkning. Med hjälp av en hårdvarudosa, som fångar upp väder- och värmeförhållandena både inomhus och utomhus, kan bolagets algoritmer se till att värmepumpen i hushållet arbetar så effektivt som möjligt.

Nu tar bolaget in drygt 7 miljoner kronor i riskkapital för att kunna vidareutveckla produkten samt satsa på sälj och marknadsföring.

”Det händer väldigt mycket på försäljningsfronten hos oss, vilket gör att vi behöver investera mer”, säger Björn Berg, som är styrelseordförande i bolaget.

Bland investerarna återfinns bland annat annat den europeiska energiinkubatorn KIC InnoEnergy, Uppsala Universitet Holding, Dynamic Ventures samt ängelnätverket Professionell Ägarstyrning, där bland andra Björn Berg ingår.

Ngenic värderas i affären till 37,6 miljoner kronor.

”Att befintliga investerare är med i rundan visar att de tror på bolaget. Sedan har även några personer med intresse för branschen, som själva har gjort resor, investerat”, säger han, utan att avslöja några namn.

Ngenic lanserade sin tjänst i november 2014 och har sedan dess anlitats som leverantör till inköpscentralen Värmek, som representerar 145 energi- och värmeföretag. Den affären är värd 10 miljoner kronor fördelat på fyra år. 

Bolaget arbetar även med Upplands Energi, samt har nyligen skrivit på ett avtal med Polens största energibolag.

”Bara i Sverige finns det 1,2 miljoner elpannor och värmepumpar, så det har varit vår primära marknad. Men vi har även sett att vi kan minska förlusterna kraftigt för energibolagen via fjärrvärmenäten, så där är aktiviteterna som störst just nu", säger Björn Berg.

”Tanken är även att vi ska expandera till Finland och Danmark."

Under 2015 omsatte bolaget drygt 3,5 miljoner kronor, med ett negativt resultat. Omsättningen förväntas dock öka rejält i år, med anledning av de nya avtalen.

Enligt Björn Berg är förhoppningen att energibolagen som startupföretaget samarbetar med ska skicka ut Ngenic-hårdvara till sina kunder.

”Det är ungefär som när du köper en mobiltelefon. Köper du den enskilt får du betala några tusen, men köper du ett abonnemang så kan telefonen ingå, eller komma till ett lågt pris. Samma sak här. Energibolagen är vår motsvarighet till mobiloperatörerna", säger han.

Varför vill energibolagen samarbeta med er?
Energibolagen beskrivs ofta som bovar i sammanhanget, men de vill väldigt mycket. De vill ta rätt betalt, samtidigt som de faktiskt kan minska sin egen förlustförsäljning. När det exempelvis är som kallast ute så resulterar det i förlustförsäljning för energibolagen. Det kan röra sig om väldigt stora summor som går att spara in för energibolagen genom att optimera hushållens förbrukning”, säger Björn Berg och fortsätter:

”Energibolagen sparar pengar eftersom förlustförsäljningen minskar, kunderna sparar pengar eftersom de slipper betala för el de inte behöver och vi får betalt för att leverera tjänsten.”

Ngenic har tidigare tagit in cirka 6,2 miljoner kronor, från bland annat Vinnova samt tidigare nämnda Uppsala Universitet Holding och Professionell Ägarstyrning.

Läs mer