Sök

Candles tecknar avtal med Rituals för 825 miljoner – och fyller kassan: ”Växer väldigt mycket”

Candles Scandinavia

Viktor Garmiani, vd och grundare och Nina Garmiani, grundare för doftljusbolaget Candles Scandinavia.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Candles Scandinavia måste skala upp rejält för att möta den höga efterfrågan på bolagets ljus. Nu tar bolaget in 42 miljoner kronor i en riktad nyemission – där fastighetsmagnaten Erik Selin tog mest – för att dubbla kapaciteten i fabriken efter ett jättekontrakt med holländska Rituals.

Om ett år ska kapaciteten ha femdubblats. Då står nämligen även en ny fabrik i Örebro klar, enligt bolagets plan.

Ljustillverkaren Candles Scandinavia har tecknat ett avtal med Rituals värt minst 825 miljoner kronor över fem år samt genomfört en riktad emission om 42 miljoner kronor där fastighetsmagnaten Erik Selin tog störst bit av kakan.

I en intervju med Finwire säger Candles vd Viktor Garmiani att bolaget är den största ljusleverantören till Rituals, en produktkategori som växer hos den holländska bad- och skönhetskedjan. Rituals finns i dag i över 40 länder med 1.000 egna butiker och dubbelt så många återförsäljare. 

”Dessutom kör de ofta kampanjer med ljus”, säger Garmiani och tillägger att han inte vet exakt hur stor del av Rituals ljus man producerar.

Candles-chefen lägger även ut texten kring varför bolaget har behov att ta in mer kapital. 

”Syftet med den riktade nyemissionen var att bygga kapacitet för att säkerställa leverans till bland annat Rituals men även andra kunder vi jobbar med”, säger han.

”Vi växer väldigt mycket och vi har kapacitetsbrist. Vi har full beläggning i nuvarande maskinlina och behöver investera i ytterligare en i vår befintliga fabrik.”

Bolaget bygger även en ny fabrik i Örebro som ska femdubbla kapaciteten när den står klar om cirka ett år. Allt går enligt plan och man påverkas inte av generella globala leveransproblem.

I emissionen deltog såväl gamla som nya aktieägare.

"Långsiktiga befintliga- och nya aktieägare deltog och störst andel tog Erik Selin", säger den verkställande direktören och förklarar att fastighetsprofilen känt till bolaget sedan innan noteringen 2021, men att han velat avvakta för att se att bolaget utvecklas som lovat.

Breakit skrev om Candles i augusti. Då gjorde doftljusbolaget en omvänd vinstvarning efter att ha dubblat intäkterna under sommaren. 

Omsättningen under det andra kvartalet 2021 låg på strax över 18 miljoner kronor. Motsvarande period i fjol hade bolaget ökat med 137 procent till 43,3 miljoner kronor. 

“Detta är ett resultat av de stora investeringar som genomfördes föregående verksamhetsår, såsom produktionskapacitetsåtgärder, utökad R&D-funktion samt utökad säljkår vilket genererar positiv omsättnings- och ebitda-effekt redan innevarande verksamhetsår”, skrev bolaget. 

Inför noteringen berättade Viktor Garmiani om hur han stod i garaget och blandade de första ljusen för tio år sedan. 

“Det första ljuset brann tio eller elva sekunder, sedan självsläcktes det”, mindes han i intervjun.

 

Läs mer