Sök

Små ljuspunkter för Desenio – besparingarna biter

Desenioe-handelBörs

Fredrik Palm, vd Desenio.

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Desenios försäljning fortsätter sjunka.

Men affischbolaget har stoppat blodflödet och hoppas nu kunna gasa i USA.

Marknaden belönar aktien med en stor uppgång.

Det är få bolag som blivit så utskällda och utdömda som Desenio har blivit sedan bolagets vinstvarning sommaren 2021, kort efter bolagets börsnotering. I pandemibaksmällans spår rasade omsättningen, marginalerna – och aktiekursen, 

Onsdagsmorgonens rapport bjuder möjligen på ljuspunkter för den hårt prövade ägarskaran. Omsättningen sjönk visserligen 11 procent till 212 miljoner kronor, men rörelseresultatet blev 19 miljoner kronor. Det är bara ett par miljoner högre än det krisstämplade tredje kvartalet 2021 men betydligt bättre än andra kvartalet i år då resultatet var -28 miljoner kronor.

“Under det tredje kvartalet såg vi tydliga effekter av våra sedan tidigare annonserade kostnadsbesparingar; rörelseresultatet steg och det operativa kassaflödet nästan fördubblades, jämfört med motsvarande period föregående år. Samtidigt är de investeringar och de insatser vi utfört under det senaste året i infrastruktur och processer i stort sett slutförda”, skriver bolagets vd Fredrik Palm i rapporten.

Desenio har en skuld på drygt 1 miljarder och bolagets räntekostnader är stor i förhållande till rörelseresultatet. Finansnettot på -19 miljoner kronor i det tredje kvartalet äter upp hela rörelsevinsten och Desenios resultat efter skatt låg kring noll.

Bättre pengaflöde

Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till drygt 40 miljoner kronor under perioden (21,5).

“Under kvartalet sjönk rörelsekapitalbindningen ytterligare efter att ha sjunkit även under det andra kvartalet. Minskningen är en följd av ett antal operativa åtgärder för att effektivisera lagernivåerna och öka kassaflödet. Kassaflödet förväntas stärkas ytterligare under det fjärde kvartalet”, skriver Fredrik Palm som hänvisar till de sparåtgärder bolaget har vidtagit tidigare under året.

Han betonar att bolagets infrastruktur och processer nu är helt färdigställda och utvecklade. I slutet av september levererades de första beställningar från Desenios nya logistikcenter i USA.

“Nu återstår det som vi alla drivs av; att, trots en utmanande marknad, driva försäljningen och ta tillvara den starka position vi har i Europa på marknaden för prisvärd väggkonst online - och möjlighet att bli marknadsledande även på den lika stora marknaden i USA”, skriver Fredrik Palm.

Desenios aktie har kollapsat efter noteringen för snart två år år sedan. Våren 2021 handlades den tidvis över 100 kronor. På onsdagen handlas den kring 2,50 kronor efter en uppgång på cirka 38 procent under dagen.

 

Läs mer