Sök

Kinnevik investerar över 800 miljoner kronor (!) i börsnoterat bioteknikbolag

Kinnevik

Georgi Ganev, vd Kinnevik. Foto: Press

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Maktbolaget ledde kapitalrundan som gav miljardklirr i kassan.

Stenbecksfärens investmentbolag Kinnevik storsatsar på amerikansk bioteknik. Maktbolaget investerar 75 miljoner dollar i bolaget Recursion, motsvarande över 835 miljoner svenska kronor. Det framkommer i ett pressmeddelande. 

Kinnevik ledde den riktade emissionen som inbringar totalt 150 miljoner dollar, alltså nästan 1,7 miljarder kronor, till bolaget. Kinneviks investering ger en ägarandel på 4.2 procent. 

Recursion presenteras som ett bolag som industrialiserar läkemedelsutveckling genom avkodning av celler. ”Med sin enorma experimentella och beräkningsmässiga skala förenar Recursion teknik, biologi och kemi för att främja framtidens medicin”, skriver Kinnevik.

”Recursions mission att avkoda biologi för att radikalt förbättra liv är mycket spännande, och vi ser fram emot att vara långsiktiga partners till Recursions visionära och ambitiösa ledningsgrupp på denna resa”, kommenterar Kinneviks seniora investeringschef Natalie Tydeman.

Recursion är noterat på Nasdaq i USA sedan i fjol och har sedan årsskiftet backat runt 40 procent. Under eftermiddagen, inom handelsstart i USA, har aktien lyft nära 1 procent i förhandeln. 

En vecka har gått sedan Kinnevik blottade korten. Bolagets delår visade sammantaget ett substansvärde på totalt 58 miljarder kronor, en nedgång med 5 procent sedan andra kvartalet tog slut och med 24 procent om man jämför med motsvarande tidpunkt 2021.

Substansvärdet per aktie uppgick i slutet av det tredje kvartalet till 207.50 kronor. 

Kinneviks B-aktie handlas i skrivande stund för runt 136 kronor på Stockholmsbörsen. 

Läs mer