Sök

Kursras och tvångsförsäljning – Lage Jonason lämnar Urb-it

Urb-itBörs

Lage Jonason, lämnar som styrelseordförande i Urb-it.

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Finansprofilen Lage Jonason lämnar ordförandeposten i Urb-it.

Beskedet kommer efter turbulenta veckor som innefattade tvångsförsäljningar av Lage Jonasons stora aktieinnehav.

Dessutom tar bolaget in nästan 200 miljoner – de som inte är med på nyemissionen späds ut med nästan 90 procent.

Lage Jonason lämnar omgående sitt uppdrag som styrelseledamot och ordförande i Urb-it som är verksamt inom det som kallar sista milen-leveranser. 

“Bakgrunden till beslutet är personliga skäl”, skriver bolaget i ett pressmeddelande om Lage Jonasons sorti. 

Beskedet kommer två veckor efter att det blivit känt att bolaget har ont om pengar och att Lage Jonason tvingats sälja stora delar av sitt innehav, något som fick kursen att kollapsa.

Vid den tidpunkten var Lage Jonason fast besluten att stanna kvar i styrelsen, en ambition som han alltså har fått överge. 

“Jag avser som ‘kapten’ inte att lämna skutan utan kämpar på för att få rätsida på den finansiella situationen”, sa han till Breakit i början av oktober.

Några dagar senare framkom att Lage Jonason var finansiellt engagerad i butikskedjan Indiska som drivs av Lage Jonasons dotter Karin Lindahl och som hade förfallna skulder till bland annat fastighetsvärdar.

Nya pengar 

Urb-it meddelande under natten till onsdagen även att budbolaget avser att genomföra en företrädesemission på nästan 200 miljoner kronor. Fram tills emissionen är genomförd ställer Ikea-bolaget Ingka Investment upp med ett brygglån för att låsa det trångmål bolaget befinner sig i. Ingka äger 9 procent av aktierna i Urb-it, enligt Holdings. 

Emissionen kommer innebära en mycket stor utspädning för de ägare som inte vill ställa upp med mer pengar. Det kommer skapas åtta nya aktier för varje aktie som idag finns i bolaget.

Utspädningseffekten i nyemissionen är på nästan 89 procent för de befintliga ägarna.

Teckningskursen ligger på 10 öre styck. I slutet av september, före turbulensen, låg aktien kring 2:50 kronor.

"Vi är glada över stödet från befintliga aktieägare och nya investerare i att stärka Urb-its finansiella ställning. Genomförandet av företrädesemissionen sätter Urb-it i en attraktiv position och vi har infrastrukturen på plats för att fortsätta att skala vår verksamhet", säger bolagets vd Kevin Kviblad.

Vissa av bolagets storägare har lovat att teckna sin andel, och vissa andra aktörer har garanterat (mot en avgift på 12 procent av det garanterade beloppet) att de ska teckna de andelar som inte de andra ägarna vill ha. Därmed är bolaget säker på att det kommer att få in 196 miljoner kronor. Ikea-bolaget Ingka kommer att teckna för nästan 53 miljoner kronor. Adrigo Asset Management, som har kopplingar till East Capital och som äger drygt 4 procent av aktierna i Urb-it, står bakom både teckningsåtagande och delar av garantin. 

Läs mer