Sök

Mode cold brew skulle få oss att dricka kallt kaffe (med Avicii som investerare) – nu går de i konkurs

Mode Cold Brew

Fabian Wendt, Mode Cold Brew. Foto: Press

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

De skulle utmana det varma kaffet med ett kallbryggt alternativ. Med på resan fanns den gemensamma vännen Tim “Avicii” Bergling som första investerare i bolaget.

Nu har bolaget försatts i konkurs av Stockholms tingsrätt.

Redan 2016 kunde Breakit berätta att superstjärnan Tim “Avicii” Bergling hade investerat i en ny svensk startup som gick under namnet Mode cold brew. På den tiden var kallbryggt kaffet inte lika etablerat i Sverige som idag, och beskrevs som en konkurrent till det vanliga iskaffet. Det var inte heller den enda investeringen Avicii gjorde innan sin bortgång i april 2018, han hade tidigare investerat i bland annat Bambuser.

Även om de flesta kafféer idag säljer kallbryggt kaffe, så verkar försäljningen inte ha flugit för Mode. 

Nu har bolaget försatts i konkurs av grundaren och vd:n Fabian Wendt själv. De framgår av handlingar från Stockholms tingsrätt som också har beslutat att godkänna konkursen.

“I egenskap av ställföreträdare för Mode cold brew får jag härmed ansöka om att bolaget försätts i konkurs eftersom bolaget är på obestånd”, går det att läsa i handlingarna.

Avicii var inte den heller den enda som investerade i Mode cold brew. I januari 2018 meddelade kaffebolaget att livsmedelsjätten Paulig hade förvärvat 51 procent av bolaget.

När Breakit granskar röstlängder från stämmoprotokoll 2022 så verkar det däremot inte som att Paulig äger majoriteten av Mode cold brew. Årsstämmoprotokollet från juni i år visar att Avicii Music AB äger ungefär en tredjedel av aktierna tätt följda av grundaren Fabian Wendt. Under 2021 ska också en nyemission skett mot riskkapitalbolaget Uequity.

Konkursförvaltaren Linda Schenholm på advokatfirman Carler säger att hon inte har hunnit få en bra bild över vilka ägarna är och hur skulderna ser ut ännu.

“Konkursen är väldigt ny och jag håller på att sätta mig in i det. Det jag kan säga är att vi har ambitionen att sälja hela rörelsen”, säger hon till Breakit.

För ungefär en månad sedan skrev vd:n Fabian Wendt om resan på sin Linkedin-sida.

“Aldrig i min vildaste fantasi hade jag kunnat förstå vilken berg- och dalbana det skulle innebära. Hur mycket svett och tårar som skulle krävas för att bygga en helt ny kaffekategori i Sverige, som dessutom bryggs kallt och dricks kallt. Idag flera år senare fortsätter vi att utveckla ett växande utbud av funktionella kaffedrycker baserade på vår älskade cold brew”, skrev han då.

Under 2021 omsatte Mode också 1,6 miljoner kronor, med ett minusresultat på 2,5 miljoner kronor. En rejäl ökning från 2020 då bolaget omsatte 0,4 miljoner kronor, med ett minusresultat på 2,5 miljoner kronor.

Men nu har Mode alltså försatts i konkurs. Breakit har sökt Fabian Wendt för en kommentar om konkursen i bolaget. Vi har också sökt Paulig för en kommentar kring den investering i bolaget som meddelades 2018. 

Mode cold brew grundades 2016 av Fabian Wendt och Sean Eriksson, med Tim “Avicii” Bergling som första investerare.

Uppdatering: Paulig har efter artikelns publicering återkommit med uppgifterna att de sålde tillbaka sin andel i Mode till grundarna i november 2019. Därmed var Paulig bara majoritetsägare i bolaget under lite mindre än två år.

Läs mer