Sök

Elon Musks turer i Ukraina: Nu vill han betala för Starlink (men vem är det som egentligen har stått för notan?)

SpaceX

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Från hjältestatus till Putins påstådda lakej. Nu faller SpaceX-grundaren Elon Musks anseende snabbt i Ukraina.

Hans så kallade fredsplan föll inte i god jord och sedan tröttnade han på att betala för internet till de ukrainska styrkorna.

Elon Musk hyllades som en hjälte i Ukraina när han genom sitt rymdföretag SpaceX kunde bidra med stabilt internet via sitt satellitsystem Starlink. 20.000 enheter skickades till landet. 

Sedan kom det stora bakslaget. I början av oktober föreslog entreprenören, tillika världens rikaste man, en fredsplan på Twitter. Medborgarna i de ryskockuperade områdena i Ukraina skulle få rösta om vilket land de ville tillhöra – alltså precis det som Ryssland redan gjorde, iscensatta folkomröstningar för att rättfärdiga sin väpnade invasion. 

Elon Musk deklarerade även att Krim som annekterades 2014 borde tillhöra Ryssland. 

Vad som besvärar situationen ytterligare är att Ian Bremmer, amerikansk statsvetare som grundat forsknings- och konsultbolaget Eurasia Group, påstått att Elon Musk samtalat med Rysslands president Vladimir Putin innan han presenterade sin så kallade fredsplan. 

Det sistnämnda förnekas av Elon Musk.  

Ambassadören: ”Fuck off”

Det finns onekligen flera intressanta aspekter kring Tesla-vd:ns inblandning i Ukrainakriget. Vissa av dem har hittills inte varit kända, vilket DN uppmärksammade i helgen. 

SpaceX vill inte längre betala för Starlink i Ukraina, kunde CNN avslöja i fredags efter att ha tagit del av dokument som skickats till Pentagon. Ukrainska tidningen Kyiv Post kopplade på Twitter samman beslutet med att den ukrainska ambassadören i Tyskland bett Elon Musk att ”fuck off” efter entreprenörens försök till konfliktlösning. 

Detta dementerades inte av Elon Musk som i svar till tidningen skrev: ”Vi följer bara hans rekommendationer.”

Men att den kraftfulla reaktionen var någon slags utlösande faktor stämmer inte. Enligt CNN bad SpaceX Pentagon att ta över kostnader redan i september.  

Dessutom har Elon Musk uppgett att operationen i Ukraina kostat bolaget 80 miljoner dollar. Men den största delen har betalats av Storbritannien, Polen, USA och andra, skriver DN. 

Enligt den amerikanska nyhetssajten gror irritationen inom Pentagon över att Elon Musk spelar hjälte medan andra stått för finansieringen.

Omfattande störningar vid fronten

Starlink har spelat en avgörande roll för den ukrainska regeringen och landets militära framgångar. Nyheten om att Elon Musk vill sluta finansiera systemet kommer samtidigt som det har rapporterats av omfattande störningar i uppkopplingen i Ukraina, skriver CNN.

Enligt en källa med insyn har hela frontlinjen påverkats negativt av störningarna som inträffar när Ukrainas armé försöker ta tillbaka ryskockuperade områden. 

”Starlink är den viktigaste kanalen för enheter att kommunicera på slagfältet”, säger källan.

Ukraina ska inte heller ha informerats på förhand om störningarna, uppger en annan källa. Nu måste armén be om uppkoppling i samband med att ett område ska fritas, säger personen. 

Har svängt ännu en gång

Elon Musk tycks nu ha svängt ännu en gång vad gäller hans satellitsystem i Ukraina, skriver The Guardian

”Äsch, vad fan”, skrev Elon Musk efter de senaste veckornas kritikstorm. ”Även om Starlink fortfarande förlorar pengar och andra företag få miljarder av skattedollar så kommer vi att finansiera Ukrainas regering gratis”, meddelade han. 

I ett svar till en vänlig kommentar från Megaupload-grundaren Kim Dotcom medger Elon Musk: ”Jag försöker mitt allra bästa att de-eskalera situationen och det är uppenbart att jag misslyckas”.

Läs mer