Sök

Daniel Ek bryter tystnaden – talar ut om kontroverserna, Joe Rogan och varför han inte läst boken om Spotify

SpotifyMusik

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Han pratar inte så ofta i media – men när Daniel Ek nu slutligen tar bladet från munnen öppnar han upp rejält och avslöjar hur han ser på filmen om Spotify, varför hans bolag inte är större och vad han tycker om boken om streamingjätten.

Spotify-grundaren Daniel Ek syns ofta i både svenska och internationella medier, ibland som galjonsfigur för Spotify och ibland som husköpare (och husrivare). Det är däremot ovanligt att Daniel Ek själv uttalar sig i media, i en intervju med DI Weekend – den första personliga intervjun på över 10 år. 

Ämnena som avhandlas är många, allt ifrån filmkvällarna med familjen till varför Spotify “bara” har en tredjedel av streamingmarkanden för musik. Något som Daniel Ek själv menar var något han reflekterade över tidigare i Spotifys resa – nu bryr han sig bara om att vara störst.

En av Spotifys större kontroverser de senaste åren uppstod ut bolagets ambitioner att slå sig in på den attraktiva poddmarknaden. Där den kontroversielle profilen Joe Rogan var något av en nyckelrekrytering.

Daniel Ek själv själv säger att han inte lyssnar så mycket på Joe Rogan, men att kontroversen satte Spotify som bolag i ett nytt ljus. Dessutom menar han att människor var både kritiska och possitiva till deras agerande.

”Jag tror att det var ett vattendelande ögonblick i sådan mening att det för många blev klart att vi var mer än bara musik. [...] Jag vill inte fälla någon dom över Joe, om han skulle kunna göra något bättre eller inte – det tror jag han kan”, säger han till Di Weekend.

Även om Joe Rogan-kontroversen nu har blivit överspelat så är Spotify ständigt aktuella i andra frågor. 

Breakit har bland annat uppmärksammat hur Spotify sökte personal till ett kontor i Ryssland under invasionen av Ukraina – en rekrytering som Spotify själva menade inte längre var aktuell

Dessutom har Daniel Eks investeringar i försvarsbolag mött både kritik och hyllningar.

Och under morgondagen, torsdag, har Netflix-serien The Playlist premiär. En serie som bygger på Di-journalisten Jonas Leijonhufvuds och Ekots Sven Carlssons bok Spotify Inifrån.

Daniel Ek säger sig inte ha vare sig sett serien eller pratat med någon som är inblandad i Serien. Boken som serien bygger på får sig också en känga av Ek.

”Jag läste inte heller boken för jag känner inte en enda person som de pratade med och som varit nära sanningen.“

När det kommer till Spotifys framtid – men även framtiden för musikstreaming så siar Daniel Ek om att det kan ske stora förändringar. Ett exempel som nämns är tjänster som Tiktok, som har blivit stora inom musik trots att det egentligen inte är en plattform för det.

”Jag hoppas att det inte blir så, men jag kan inte utesluta att musiken kommer att ta den vägen. Vilken roll kan vi spela i det?.”

Var först med det senaste – ladda ner Breakits app!

Läs mer