Sök

Ny storm kring Musk – påstås ha ringt Putin innan kontroversiell tweet

TeslaSpaceX

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Ringde Elon Musk till Putin innan den kritiserade tweeten om Ukraina?

Meningarna går isär.

Teslas vd och Spacex-grundaren Elon Musk, som också kan titulera sig som världens rikaste, är van vid kontroverser vid det här laget. Det är inte för inte han bytte namn till ”Lord Edge” på Twitter förra året. 

Än en gång är det entreprenörens twittrande som är i fokus men den här gången handlar det inte om någon avnotering av aktier utan en geopolitiska konflikter. Ian Bremmer, amerikansk statsvetare som grundat forsknings- och konsultbolaget Eurasia Group, anklagar Elon Musk för att ha pratat med Rysslands president Vladimir Putin innan han frågade sina över 100 miljoner följare på plattformen att rösta om hur man ska lösa Ukrainakriget. 

Ett av förslagen var att hålla folkomröstningar i de ryskockuperade områdena i Ukraina, ett utspel som välkomnades med öppna armar av Kreml. Miljardären hävdade också att Ryssland skulle lämna om det var folkets vilja.

Hur Ian Bremmer vet det? Han uppger att Elon Musk har berättat det för honom, skriver BBC

Musk förnekar samtal med Putin

Men att ett sådant samtal ägt rum, alltså det med Putin, förnekas med bestämdhet av Elon Musk.

”Jag har bara talat med Putin en gång och det var ungefär för 18 månader sedan. Då var samtalsämnet rymden”, skriver Elon Musk på Twitter.

Elon Musk hyllades i början av Ukrainakriget efter att han skickat flertalet Starlink-terminaler till Ukraina för att säkerställa att landet kunde vara uppkopplat till internet. Den populariteten riskerar att grusas efter Twitteromröstningen. Den ryske schacklegendaren Garry Kasparov, motståndare till Rysslands väpnade invasion av grannlandet, har kallat tweeten ”moralisk idioti som upprepar Kremls propaganda och sviker ukrainarnas mod och uppoffringar”.

Elon Musk hamnade även i blåsväder i veckan när han i en Financial Times-intervju föreslog att Taiwan skulle bli en särskild administrativ zon till Kina, liknande arrangemanget i Hongkong. Förslaget föll inte i god jord i Taiwan medan Kinas ambassadör i USA jublade över det. 

Läs mer