Sök

Kry remitterade noll patienter till röntgen – dyrare patienter skickades vidare

KryDigital vård

Krys vd Johannes Schildt. Foto: TT

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Den digitala vårdjätten tog exakt noll kronor i kostnader för röntgenundersökningar i fjol, visar en granskning som SvD har gjort. I stället skickades de dyrare patienterna till andra vårdgivare.

De patienter som kostar en vårdcentral mest är de som behöver en utredning av något slag, till exempel om personen som söker vård behöver röntgas. Detta beror på att vårdcentralen tar en del av kostnaden vilket äter upp en del av ersättningen på 415 kronor, som gäller oavsett vad patienten söker för. Det är alltså billigare att ta besök som inte behöver utredas eller slussa de dyrare patienterna vidare.

Enligt en granskning som Svenska Dagbladet har gjort har den digitala vårdjätten Kry inte betalat en enda krona för röntgenundersökningar från de 275.000 videobesök som gällde fysiska besvär i Region Stockholm förra året.

”Noll stycken röntgenundersökningar har remitterats från besök som skett digitalt med olistade patienter inom Region Stockholm”, bekräftar Krys presschef Jonas Beltram-Linné i ett mejl till tidningen. 

Detta beror på att Kry kräver ett fysiskt besök på en vårdcentral för att ge remiss till röntgen. Eftersom de allra flesta av alla videobesök hos Kry är från människor listade hos en annan vårdcentral kan Kry skicka dessa vidare. En annan vårdgivare får då ta kostnaderna. 

Enligt Jonas Beltram-Linné gör Kry enligt rutinerna det som är bäst för patienten. Det har ingenting med kostnaderna för röntgenundersökningarna att göra.

Pekar på att regionens tjänst gör detsamma

Doktor.se gör samma bedömning som Kry när det gäller remisser till röntgenundersökningar. Men det finns samtidigt andra digitala vårdgivare som har valt en annan väg. Drygt 5 procent av Min Doktors vårdärenden med patienter från Region Stockholm skickas för provtagning, röntgen eller testning, uppger verksamhetschefen Carina Nordqvist.

Krys presschef Jonas Beltram-Linné påpekar i ett mejl till SvD att Region Stockholms egna digitala tjänst, Alltid Öppet, har samma rutin som Kry – att röntgenremiss normalt kräver ett fysiskt besök. 

Det finns inga riktlinjer i regionen med de privata vårdgivarna i den här frågan men den grundläggande inställningen är att vården ska vara likvärdig oavsett om det rör sig om ett digitalt eller ett fysiskt möte. 

Skillnaderna mellan digitala och fysiska möten är samtidigt under lupp. Just nu tittar Region Stockholm på om ersättningsnivån ska ligga på samma nivå för det digitala mötet och det fysiska. 

Totalt fick Kry under 2021 ersättning för 800.000 videobesök från samtliga regioner och den totala ersättningen från olistade patienter låg på 352 miljoner kronor, skriver SvD. 

Förra året dubblade Kry sin omsättning till 1,482 miljoner kronor men förlusterna rusade samtidigt till 1,1 miljarder.

Läs mer