Sök

BHG vinstvarnar och tror på än värre tider – säger upp personal

BHG Groupe-handelBörs

BHG:s tillförodnade vd Gustaf Öhrn.

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Den börsnoterade e-handelskoncernen BHG varnar för krympande vinst under det tredje kvartalet.

Bolaget tror att det kommer bli värre innan det blir bättre och ska nu spara pengar genom att säga upp personal.

”Vi har stor respekt för den nya verklighet konsumenten befinner sig i”, säger bolagets tillförodnade vd Gustaf Öhrn.

BHG, som tidigare hette Bygghemma och som nu är en e-handelskoncern med olika varumärken inom det som kallas hemförbättring, vinstvarnade efter att börsen hade stängt på tisdagen.

”Vi har stor respekt för den nya verklighet konsumenten befinner sig i, och bedömer att marknaden kommer att bli än mer utmanade innan det blir bättre och väljer därför att proaktivt förbereda BHG för den osäkerhet som förväntas råda på konsumentmarknaden en tid framöver”, säger bolagets tillförordnade vd Gustaf Öhrn.

Flera orsaker till BHG:s vinstvarning

BHG skriver att marknaden bolaget agerar på präglades av “geopolitisk turbulens, krympande disponibel inkomst och viss mättnad efter konsumtionspeaken under coronapandemin” och det har lett till svagare efterfrågan och höga lagernivåer.

Konsekvensen blev en omsättning som backade organiskt (exklusive förvärv) med drygt 5 procent under kvartalet. Det justerade rörelseresultatet (exklusive engångsposter) uppgick till 48 miljoner kronor, skriver bolaget i sin vinstvarning. Det är en nedgång från 164 miljoner motsvarande period 2021. Marginalen blev 1,5 procent, ner från 5,4 procent.

“Det svaga resultatet förklaras främst av den nuvarande prispressen på BHG:s marknader som en följd av svag efterfrågan”, skriver BHG.

Bolaget kommer därutöver göra en nedskrivning om 375 miljoner kronor avseende varulagret. Framförallt handlar det om typiska sommarprodukter. 

Sparpaket på uppemot 200 miljoner

BHG ska nu spara på olika sätt. Neddragningarna ska sammantaget få ned kostnaderna med 150 till 200 miljoner kronor per år.

“Besparingarna avser främst personalminskningar samt bland annat effektivisering av lagerhållningskostnader och kommer genomföras i enlighet med arbetslagstiftning och rutiner”, skriver den börsnoterade e-handelskoncernen som även siktar på att minska sitt lagervärde med 100-200 miljoner kronor under årets sista månader.

BHG siktar på att reducera lagret ytterligare under 2023, skriver bolaget också.

Mycket skulder

BHG hade en nettoskuld på cirka 1,8 miljarder kronor vid halvårsskiftet, vilket är mycket högt relativt vinstnivån i det tredje kvartalet. I pressmeddelandet om vinstvarningen indikerar bolaget att skulden har växt ytterligare men preciserar inte med hur mycket. 

Däremot skriver BHG att bolaget har fått vissa lättnader vad gäller de villkor, kovenanter, som finns i bolagets upplåning. Det medför normalt att man får betala högre ränta.

BHG har "omförhandlat och av långivande banker beviljats tidsbegränsade lättnader vad avser koncernens kovenanter. Dessa lättnader gäller under perioden från och med 30 september 2022 till och med 31 december 2023 och medför att långivarnas krav avseende skuldsättningsgrad och ränteteckningsgrad sänks under nämnda period", skriver BHG utan att nämna om detta också medfört högre räntesatser. 

LÄS MER: Tech-varsel på löpande band – här är alla bolag som tvingats dra ner

Läs mer