Sök

Klarna inte överens med facket: ”Nästa steg är att stämma Klarna i domstol”

Klarnafintechsparpaket

Sebastian Siemiatkowski, vd och medgrundare Klarna. Foto: TT

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Förhandlingarna har slutat i oenighet efter det stora sparpaketet. Facket anklagar Klarna för fler brott mot lagen.

Förhandlingarna mellan fintechjätten Klarna och fackförbundet Unionen har brakat samman. Det skriver fackförbundet i ett pressmeddelande en dryg vecka efter att Breakit skrev att det andra fackförbundet, Finansförbundet, landat i en överenskommelse med arbetsgivaren.

Nu kan konflikten avgöras i domstol. 

”Nästa steg är att stämma Klarna i domstol. Men det är i dagsläget lite för tidigt att säga hur vi kommer att gör”, säger Johanna Green, pressekreterare på Unionen, till SvD Näringsliv.

Bakgrunden till förhandlingarna är det stora sparpaket som Klarna sjösatte i våras, vilket innebar att personalstyrkan skulle skäras ner med 10 procent. De fackliga representanterna fick inte veta på förhand om förändringarna. Ingen dialog fördes mellan arbetsgivaren och de fackliga organisationen. Det fick båda facken att anklaga Klarna för brott mot medbestämmandelagen MBL. Klarna har å sin sida påpekat att anställda erbjudits utköpsavtal i stället för formella uppsägningar.

Enligt den färska överenskommelsen med Finansförbundet får det inte gå till på det sättet nästa gång personal sägs upp.

Unionen menar att Klarna kan ha brutit mot MBL vid fler tillfällen än i våras. Facket anser att Klarna kan ha agerat felaktigt även när fler personer tvingades lämna Klarna i september då bolaget gjorde en omstrukturering av bolaget men de fallen ingår inte i de förhandlingar som nu slutade i oenighet.

I en kommentar till Breakit skriver Klarnas presschef Filippa Bolz:

“Det är tråkigt att Unionen avvisar den överenskommelse som vi nådde med Finansförbundet, samt att de vill avsluta förhandlingen i oenighet. Vi hade naturligtvis hoppats att kunna avsluta detta och gå in i nästa fas med utökat samarbete. Klarnas uppfattning är fortsatt att inget arbetsrättsligt regelverk har åsidosatts."


MISSA INGET! Ladda ner Breakits app (för ett maxat snabbt flöde)

Läs mer