Sök ikon
Breakit logo

Flics grundare Pranav Kosuri: "Jag förstår varför vänner slutar ringa"

Artikel bild
Pranav Kosuri, medgrundare Shortcut Labs. Foto: Johanna Ekström

Konkursen var nära - då gjorde killarna bakom den smarta knappen Flic en sista kraftansträngning. Nu berättar grundaren Pranav Kosuri om vändningen och det personliga pris han fått betala för sina framgångar.

Johanna Ekström

Johanna Ekström

johanna@breakit.se

Reporter

Pranav Kosuri kommer inrullande några minuter sen till intervjun i sin blåa gamla Honda Accord. Den har han haft sedan han tog körkort som 18-åring i Tyresö.

“Jag är nästan alltid tio minuter sen, jag är en otrolig tidsoptimist. Men det känns alltid hemskt att folk får vänta”, säger han väl inne i köket på Shortcut Labs kontor.

Startupen, som ligger bakom den smarta knappen Flic, huserar i en sekelskiftsvilla gömd bakom Utrikespolitiska institutet och en byggarbetsplats precis i närheten av KTH i Stockholm.

Trähuset är komplett med kakelugnar, knarriga trätrappor och en och annan Flic-knapp på väggen.

Den som googlar Pranav Kosuri får enkelt fram en resumé av hans karriär hittills. 27-åringen har hunnit med att starta ett företag som trycker konst på pizzakartonger, starta ett bolag som ska hjälpa unga att spela instrument, jobba på ett gruvbolag i Kina, ta en magister i molekylärbiologi i Kalifornien, och de senaste åren samla in mångmiljonbelopp till en smart knapp.

“Jag tränade mycket som ung och har alltid varit intresserad av vad som händer i kroppen, jag ville också komma på riktiga lösningar. Jag har massa läkare i släkten och såg att de bara behandlade symptom. Jag tror det var därför jag sökte mig till molekylärbiologin från början”, säger han.

Men samtidigt hade han alltid kommit på idéer. På gymnasiet tänkte han att det vore smart om butikerna kunde skicka hem matkassar till barnfamiljer.

“Min lärare sa att det var en rolig idé men att det aldrig skulle bli något. Så har det varit ofta, många nej-sägare. På den tiden var det inte så vanligt att vara entreprenör heller", säger han.

Det var när han höll på med sitt andra egna projekt, med pizzakartongerna, som Pranav Kosuri träffade Joacim Westlund i garderoben på eventet Startupday.

"Vi började prata i kön och bytte kontakter, Joacim gick runt och funderade på den här knappen, som från början skulle vara ett sätt för honom att sluta snusa", säger han.

Pranav Kosuri är lättpratad och skrattar ofta. Intrycket är att hans liv har flutit på relativt friktionsfritt. Därför sitter han nu vid furubordet i Shortcut Labs trävilla och försöker fundera ut vilka motgångar han har haft. Efter ett tag säger han:

“En stor motgång är att jag har tappat många vänner, eftersom jag alltid har prioriterat jobb. Särskilt under det senaste året. Det är väldigt synd och tråkigt. Men jag inser varför de inte fortsätter att höra av sig. Jag har varken svarat i telefon eller på sms, inte för att jag inte vill, utan för att jag inte har orkat”.

En mörk period inträffade också sommaren 2014. De tre grundarna av Shortcut Labs, Pranav Kosuri, Joacim Westlund och Amir Sharifat, satt en sen kväll i källaren på KTH:s Student Inc och var bara tysta. Under sju månader hade de pitchat sin idé för en rad riskkapitalister. Men ingen trodde på den.

“Då hade vi satsat allt på det här, alla var helt utmattade, vi hade inte haft lön på över ett år, vi hade inget mer att ge, vi hade fått så många nej. Vi kände att allt var åt helvete. Nu går vi i konkurs”, säger han.

Under flera månader hade de också förhandlat om en investering från ett amerikanskt bolag. Något som de såg lite som sitt sista hopp, men den här dagen hade de tvingats säga nej.

Kontraktet var alldeles för ofördelaktigt eftersom det innebar att Shortcut Labs var tvungna att lägga all sin produktion hos företaget som även hade en produktionsdel.

“Vi har nog aldrig mått så dåligt. Vi hade jobbat med det i 1,5 år”, säger Pranav Kosuri.

Men i ett sista ryck bestämde de sig för att ändå genomföra en crowdfundingkampanj.

“Vi tänkte att de som är på Indiegogo kommer se potentialen, de är som oss. Utvecklarna sa att de kunde vara utan lön lite till och vi bestämde oss för att från och med då skippa allt investeringssnack och inte prata med en enda investerare till”, säger han.

Samma dag som kampanjen startade ringde deras revisor och meddelade att de bara hade 20.000 kvar av aktiekapitalet och var tvungna att upprätta en kontrollbalansräkning. 

"Det var inte en så nice känsla", säger Pranav Kosuri.

Under de två månader som kampanjen på Indiegogo pågick jobbade han på kontoret från 8 till 19, sen gick han hem och åt middag och “tittade på serier i någon timme” innan det var dags att börja jobba igen mot de amerikanska kunderna och journalisterna fram till 02.30.

Sedan satte han larmet 04.20 varje morgon och gick upp och svarade på viktiga mejl. Innan han sov några timmar till för att sen återigen vara på plats klockan 8.00.

“Det var fruktansvärt, men man gick på endorfiner. Man satt och uppdaterade sidan hela tiden och varje gång hade det kommit in några hundra dollar till”, säger han.

För crowdfundingkampanjen 2014 blev en succé. Målet var att få in 80.000 dollar.

“Det nådde vi på 30 timmar, vilket var vansinnigt stort för oss”.

Totalt drog Shortcut Labs in 952.000 dollar, runt 7,7 miljoner kronor, i förbeställda knappar i sin kampanj.

Efter det har intresset från investerare varit bra mycket större. Förra våren tog de in runt 7 miljoner i kapital och är just nu inne i en ännu större runda, som är halvklar.

Men exakta siffror är Pranav Kosuri hemlighetsfull med. Det han kan säga är dock att Shortcut Labs ska växa med elva personer till innan årets slut och att de nu har skeppat 110.000 knappar.

När blir ni lönsamma?

“Vi tjänar pengar men vi återinvesterar för att växa teamet, vi kommer inte sitta i Kista med tjugo personer om fem år, utan vi satsar stort”.

“Flic är den första produkten vi tar fram, men det kommer komma nya generationer av Flic allt eftersom vi ser ett behov, och även andra produkter. Vi vill bli en ny svensk innovationshub”, säger han.

Just nu fokuserar Pranav Kosuri på att få in rätt personer i teamet samt att få till nya samarbeten, som de som bolaget redan har med bland annat Volvo, Dominos och Mediamarkt. Just nu sitter han i förhandingar med "stora amerikanska varuhuskedjor".

Det har trots allt varit svårt att få gemene man att förstå vad de ska använda Flic till. Därför jobbar Shortcut Labs nu mycket med samarbeten, för att introducera knapparna till folk via företag som de känner till.

Själv trycker Pranav Kosuri på en knapp det första han gör på morgonen. Den sätter alarmet på snooze, dimmar lamporna och slår på högtalarsystemet med hans morgonspellista.

Sen trycker han på en annan knapp innan han går hemifrån som släcker alla lampor, och som om han dubbelklickar gör att hans mobil börjar larma om han inte skulle hitta den.

Han har också förinställt att ett standardmeddelande kan gå ut till hans medgrundare om att han blir tio minuter sen.

Sedan ungefär ett år tillbaka tar han ut en lön för första gången på länge.

“Nu kan jag till exempel göra saker som att gå ut och äta igen. Det har jag inte gjort på otroligt länge. Jag äter inte på några jättefancy ställen, men det är inte bara cheeseburgare på McDonalds längre”, säger han.

De senaste månaderna har han också börjat sova åtta timmar per natt igen.

“Jag har alltid sprungit och varit intensiv i allt jag gör. Men jag har insett att i det här fallet går det inte att sprinta hela tiden, utan det är mer som att springa ett maraton”.

“Jag har gått upp tio kilo, Jocke har gått upp tio och Amir har gått ner tio kilo de här åren. Inte för att vi ätit mer, utan för att vi lever så osunt, med mycket stress och lite sömn”, säger han.

Nu försöker Pranav Kosuri ta igen både sociala relationer och motion genom att ta promenader med vänner.

Vad har fått dig att orka med det här?

“Nu har vi klivit tillbaka lite och anställt folk. Det har varit en otrolig lättnad att ha människor som tar hand om det som man inte känner sig helt bekväm med".

“Men det gäller också att vara smart nog att sätta stopp, det här att du inte sover och att du äter på oregelbundna tider, det är fruktansvärt. Det går inte att fortsätta på det sättet hela tiden”, säger han.

Läs mer