Sök

Nya turer för Urb-it – även vd:n säljer aktier

Urb-itBörsBud och frakt

Kevin Kviblad och Lage Jonason. Foto: Press/Montage

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

På onsdagen kollapsade Urb-it på börsen.

På torsdagsmorgonen blev det känt att cykelbudbolagets vd Kevin Kviblad sålde större delen av sitt innehav under kursfallet.

Dessutom framkommer nya uppgifter om storägare Lage Jonasons prekära skuldsituation. Lage Jonason har parallellt sålt ytterligare aktier.

Kevin Kviblad, vd i Urb-it sedan 2018, sålde på onsdagen 450.000 aktier för cirka 120.000 kronor, enligt en inrapportering till Finansinspektionens insynslista. Han har kvar 280.000 aktier efter transaktionerna. 

Aktien i budbolaget föll kraftigt både i måndags och tisdags. På onsdagen kollapsade kursen fullständigt efter att det blivit känt att Lage Jonason, Urb-its största ägare, tvingats sälja aktier och efter att bolaget gått ut och sagt att pengarna snart kommer att vara slut.

På onsdagskvällen och på torsdagen har Dagens Industri publicerat uppgifter om det finansiellt pressade läget för finanskändisen Lage Jonason. Ett fastighetsbolag har riktat betalningskrav mot honom på grund av att klädkedjan Indiska inte betalat in butikshyran i tid. Lage Jonasons dotter Karin Lindahl är vd för Indiska. 

Dagens Industri skriver även att Lage Jonason har en skatteskuld om cirka 27 miljoner kronor hos Kronofogden samt att en annan affärsman, Erik Åfors, kräver honom på drygt 4 miljoner kronor efter obetalda skulder. Erik Åfors är något av en doldismakthavare och är bland annat styrelseordförande i kommunikationsfirman Vero. Erik Åfors vill inte ge några kommentarer till DI gällande fordringarna på Lage Jonason. 

Under produktionen av den här artikeln framkommer nya uppgifter. Lage Jonason har sålt nästan 52 miljoner aktier i bolaget under onsdagen, enligt uppgifter på Finansinspektionens hemsida. Därmed har han cirka 25 miljoner kvar, enligt ägardatatjänsten Holdings. Det kvarvarande innehavet motsvarar 10 procent av aktierna.  

Aktien i Urb-it föll inledningsvis även på torsdagen efter att Kevin Kviblads aktieförsäljningar kablats ut till marknaden, men vände sedan till ett litet plus. Aktien har tappat 95 procent av värde sedan årsskiftet varav stora delar har förlorats under innevarande vecka. 

Kevin Kviblad uppger för Nyhetsbyrån Direkt på torsdagen att även hans avyttring var en tvångsförsäljning, det vill säga där en långivare krävt att aktierna skulle säljas. Lage Jonas säger till Direkt att han överväger att vidta rättsliga åtgärder mot den aktuella aktiemäklarfirman, Mangold. 

Läs mer