Sök

Blankarens hot: Har ”obestridliga bevis” mot Truecaller

Truecaller

Alam Mamedi och Namn Zarringhalam, grundare av Truecaller

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Blankarfirman i nytt utspel mot Truecaller på Twitter: ”Vilseleder och är falskt”.

Viceroy Reseach, som är kända för sin kampanj mot SBB, tog förra veckan en kortposition i Truecaller. Nu uppger blankarfirman i ett nytt uppspel på Twitter att man har ”obestridliga bevis” mot den svenska kommunikationsappen. 

"Företaget vilseleder och är falskt i många av sina egna uttalanden", skriver Viceroys grundare Fraser Perring.

Han tillägger att Viceroy kommer att använda Truecallers egna uppgifter och dokument, utan att gå in på några detaljer.

Under gårdagen kommenterade Truecaller den blankningsrapport som Viceroy släppte i förra veckan. Bolaget konstaterade då "att anklagelserna om oegentligheter saknar grund och är osanna". Vidare uppgavs det att åsikterna i rapporten inte återspeglar bolaget, dess verksamhet eller vad bolaget står för.

Sedan tidigare har Viceroy anklagat kommunikationsappen för att bryta mot dataskyddsförordningar, Googles integritetspolicy samt att bolaget undviker att betala skatt i Indien.

I rapporten med titeln ”Truecaller’s True Colors” skriver Viceroy att man tror att lagstiftning som ska begränsa sälj- och spamsamtal som är på gång i Indien kommer att göra appen överflödig där. Indien är Truecallers största marknad.

I redogörelsen finns vad som uppges vara utdrag från intervjuer med före detta anställda hos Truecaller, som ger stöd för Viceroys hypoteser. Dock nämns inga namn.

”Anledningen till att vi anonymiserar källor är helt enkelt för att skydda dem”, sa Fraser Perring till Dagens industri förra veckan.

”Vi kollar alltid upp vad våra källor säger till oss så länge det följer europeiska regler om att inte vara insiderinformation. Så länge vi följer reglerna för marknadsmissbruk är vi nöjda.”

Truecaller handlas strax innan lunch på plus men aktien har backat nära 16 procent på Stockholmsbörsen sedan förra veckan. Det bidrar till en nedgång på nära 70 procent sedan årsskiftet. 

Läs mer