Sök

KRÖNIKA

MIKAEL PAWLO: Hur var det nu med Akademiens inställning till yngre läsare?

Nobelpriset

Mikael Pawlo, Head of growth, Bokio och fristående krönikör. Foto: Press

Breakit

Breakit

Det kanske är dags att någon bygger siten ”ge.salman.rushdie.nobelpriset.nu”, skriver Mikael Pawlo i sin helgkrönika.

Det var en gång i tiden ett litet kompisgäng som träffades på Birger Jarlsgatan 36 på ett inte så litet hak som hette Kjellsons. De kallade sig Frukostklubben och via en spretig mejlinglista huserad av internetoperatören Canit bokade de brunch varje söndag på Kjellsons mellan 1996 och 1998. Fritt kaffe ingick i brunchen och det var väl av detta skäl möjligen tveksamt om restaurangen gick runt de dagar Frukostklubben var där.

BBS-legendaren Ulf Hedlund hade precis satt i gång med att kapitalisera på att det lilla öriket Niue i Stilla Havet hade fått sin toppdomän ”.nu”. En kul domän för svenskar, givetvis. Det var emellertid initialt ganska svårt att registrera sitt domännamn. Common-grundaren Hedlund såg sin chans och registrerade subdomänen ”just.nu” och skapade en enkel registrering med hosting. Det blev mäkta populärt och Hedlund flyttade till solen på steniga Malta, långt före det första spelbolaget hittat dit.

Frukostklubben hade givetvis koll på Hedlunds aktiviteter. Inte minst för att Hedlund själv ofta besökte Kjellsons på söndagarna. Men skulle Frukostklubben kunna hitta på någonting avseende nu-domäner? Den tekniska kompetensen var anständig. Dessa brunch-firare hade åtminstone gått grundkursen. Det fanns ett ämne som av någon anledning alltid återkom till Frukostklubben och det var detta att Astrid Lindgren aldrig fått nobelpriset i litteratur. Långt senare skulle det avslöjas att Arthur Lundkvist varit den som aktivt lett Astrid-motståndet i Akademien, men det var okänt för Frukostklubben.

Sagt och gjort – Frukostklubben slängde ihop en databas, knackade lite HTML, registrerade domännamnet ”ge.astrid.lindgren.nobelpriset.nu” och startade en namninsamling. Några veckor senare hade 40.000 personer skrivit på uppropet. Året var 1998.

Lundkvist var sedan länge död, men Svenska Akademien låter sig inte tjusas av någon namninsamling. Astrid Lindgren får aldrig nobelpriset i litteratur. Den 24 oktober 1998 stängde Frukostklubben sin webbplats. Samma dag trädde personuppgiftslagen i kraft. År 2002 dör Astrid Lindgren.

I februari 1989 uttalar Irans högste ledare Ayatollah Khomeini en fatwa över Salman Rushdie. Hans bok Satansverserna anses hädisk mot islam och en belöning utfästs för den som kan mörda Rushdie. Svenska Akademien undviker ständigt att uttala sig politiskt, något som får giganterna Kerstin Ekman och Lars Gyllensten att sluta delta i Akademiens arbete. Det är inte möjligt vid denna tidpunkt att lämna Akademien, men deras stolar gapar sedan mars 1989 tomma. Den japanske professorn Hitoshi Igarashi som översatt Rushdies bok till japanska blir knivhuggen till döds. Rushdies norske förläggare William Nygaard blir skjuten med tre skott, men överlever. Rushdie går under jorden, en episod som återges i den självbiografiska romanen Joseph Anton från 2012 som inte saknar humoristiska poänger.

27 år efter fatwan uttalade till slut Svenska Akademien sitt stöd för Salman Rushdie. Där kunde man tänka sig ett slut på det hela. I augusti i år blir emellertid Salman Rushdie knivhuggen när han framträder på en liten scen på en skola i västra delen av delstaten New York. Rushdies mående är när detta skrivs okänt, men han lever.

Här finns det då en liten möjlighet för Svenska Akademien att återvinna lite av dess – av många skäl – förlorade heder. I oktober skall årets nobelpris i litteratur tillkännages. Akademien skall givetvis inte dela ut priser för att rädda sin heder. Inte heller för att göra någon typ av politisk markering. Men Bookerprisvinnaren Midnattsbarnen borde vara skäl nog för priset. The Guardian har utnämnt den till en av de hundra bästa romanerna genom tiderna. Harun och sagornas hav är en annan fantastisk Rushdie-bok för yngre läsare. Men hur var det nu med Akademiens inställning till yngre läsare? Det kanske är dags att någon bygger siten ”ge.salman.rushdie.nobelpriset.nu

MIKAEL PAWLO
Fristående krönikör hos Breakit som gillar brunch

Läs mer