Sök

Pingis Berg-Hadenius lämnar granskade Hemply – ska vara föräldraledig

Hemply BalanceCannabisBörs

Pingis Berg-Hadenius lämnar som styrelseordförande i Hemply.

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Pingis Berg-Hadenius lämnar ordförandeposten i cannabinoidbolaget Hemply Balance.

Sortin sker inför en föräldraledighet och efter en granskning i media. Det är oklart i vilken roll hon kommer att komma tillbaka till.

“Styrelsens ordförande Pingis Berg-Hadenius har meddelat att hon på grund av graviditet och kommande föräldraledighet avser att träda tillbaka från sin position som styrelsens ordförande”, skriver bolaget i ett pressmeddelande som skickades ut på måndagskvällen. 

Det står även att hennes framtida roll i bolaget inte är “fastställd” och att den kommer att meddelas i mitten av oktober när det ska föreslås nya ledamöter till styrelsen.

Hemply säljer CBD-olja som utvinns ur hampablad. Läkemedelsverket har förbjudit bolaget, och konkurrenten Mantle, att sälja den typen av produkter i Sverige. Mantle har nu rättat sig efter beslutat och inriktar sig på andra länder och andra typer av produkter.

Hemply Balance produkter fortsätter dock att säljas via en sajt som heter hemplybalance.se, kunde Svenska Dagbladet Näringsliv. Grundaren av Hemply, Emil Sandin, påstod för tidningen att Hemply Balance inte har något med sajten att göra, trots att namnen i allra högsta grad påminner varandra.

Sajten och försäljningen sköts av ett brittiskt bolag, More to Moor, som Hemplys bolagsföreträdare säger sig ha begränsade kunskaper om. Upplägget underkänns hursomhelst av Läkemedelsverket.

“Den domstolspraxis som växt fram innebär att denna typ av CBD inte får säljas till Sverige av utländska bolag”, sa Martin Burman, tillsynsutredare på Läkemedelsverket, till Svenska Dagbladet Näringsliv.

Pingis Berg-Hadenius äger 289.690 aktier i Hemply, ett innehav värt cirka 1,5 miljoner kronor. Posten motsvarar 9,9 procent av aktierna och hon är näst största ägare, enligt ägardatatjänsten Holdings sammanställning.

Hemply, vara aktie är listad på marknadsplatsen NGM Nordic SME, redovisade en försäljning om 4,4 miljoner kronor för det första halvåret. Rörelseresultatet låg samtidigt på -4,6 miljoner kronor. 

MISSA INGET! Ladda ner Breakits app (för ett maxat snabbt flöde)

Läs mer