Sök

Soltekniksbolaget Exeger om hemliga storaffärerna: ”Miljardomsättning årligen”

ExegerSolceller

Giovanni Fili, vd på Exeger. Foto: Press

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Omsatte bara 6 miljoner förra året. Nu hoppas sparfavoriten på skenande försäljning efter att ha stängt flera affärer i mångmiljardklassen.

Exeger som tillverkar bärbar och böjbar solcellsteknik har nyligen genomfört två mångmiljardaffärer. Det säger bolagets vd och grundare Giovanni Fili till Dagens industri.

Utan att kunna gå in på några detaljer uppger Fili att affärerna är gjorda med "två av världens största bolag inom sina branscher" och att det, när allt är på plats, kommer att innebära ”miljardomsättning, årligen, under flera år framåt”.

För att kunna bjuda på fler detaljer måste Exeger vänta på samarbetspartnerna att börja marknadsföra bolagets produkter, säger toppchefen till tidningen.

Potentiell miljardomsättning kan sättas i relation till att Exeger omsatte 6 miljoner kronor förra året. Det är alltså inte en dålig gissning att den siffran tickar upp som en konsekvens av de nya storaffärerna.

En storaffär, som Giovanni Fili tidigare hintat om, blev i dagarna känd, den med fjärrkontrollstillverkaren Omni som årligen producerar 80 miljoner dosor av omkring 700 modeller bland annat till Telenors tv-box, skriver DI vidare. Det handlar om en ”genombrottsaffär”, enligt grundaren.

Omni omsatte 126 miljoner dollar 2021, motsvarande 1,3 miljarder kronor, och är noterat på Hongkongbörsen.

Storleken på affären är inte kommunicerad, men enligt Giovanni Fili handlar den om ”fler hundra miljoner kronor” i intäkter när produktionen är i full gång. 

Exeger är kända för Breakit-läsaren sedan tidigare. För två år sedan var bolaget med när vi kartlade handeln i onoterade bolag. Soltekniksbolaget, med SBB:s Ilija Batljan och japanska investeringsbolaget Softbank på ägarlistan, var en av Nordnet-spararnas fem onoterade favoriter 2019 .

Exegers tid som onoterad startup kan vara på väg att ta slut. Förra året började bolaget titta på en potentiell börsnotering. 

Läs mer