Sök

SaaS Brief: Lånefällor och vd:n som ska gasa (försiktigt)

BokadirektZwapgridSaaS

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Breakit bjuder in till galakväll och badar med både lånehajar och livräddare.
Som vanligt blir det också några nyemissioner att gå igenom.

Det är snart dags för Breakit och hela den svenska SaaS-branschen att fira årets bästa bolag, team och investerare. Hela sju jurygrupper har i veckan beslutat om finalister och vinnare i lika många kategorier.

Jag hoppas såklart se så många av er som möjligt när SaaS Summit äntligen går av stapeln på Cirkus i Stockholm den 5 oktober. 

Vilka de nominerade bolagen faktiskt är kommer ni att kunna läsa mer om i slutet av det här mejlet.

Under veckan har min kollega Stefan Lundell djupdykt i de många alternativ som finns för techbolag som vill låna pengar. Det blev en hel del fokus på lån för SaaS-baserade affärsmodeller – vilka jag fräckt tänkte sno och dela med er SaaS Brief-läsare.

Håll till godo!

Veckans SaaS-svep

  • Den som väntar på något gott ska aldrig behöva vänta för länge. Så vi börjar såklart med lärdomarna från vår stora kartläggning: Så får du lån till din startup – allt om revenue based lending, Venture debt och cashflow lending

    Aktörer som Float och Capchase är två svenska aktörer som riktar in sig mot SaaS-bolag som vi har skrivit om tidigare. Med revenue based-lending finns det alternativ för både små och stora SaaS-bolag, om än med lite olika processer.

    Det som långivarna inte brukar prata lika fritt om i rapporteringen om de nya låneutmanarna är villkoren. Men Stefan Lundell har så klart kollat upp vad som gäller och vad du som går i tankar om lån ska se upp med.

    Hur mycket kan man låna genom revenue based-lending?
    Här är tumregeln att ett SaaS-bolag kan låna mellan 25 och 50 procent av de kommande 12 månadernas intäkter (ARR). Höglönsamma SaaS-bolag kan låna uppemot 100 procent av kommande 12 månaders ARR.

    Vad kostar det med revenue based-lending?
    Den effektiva räntan ligger på mellan 10 och 30 procent per år men SaaS-bolag med riktigt fina nyckeltal kan pressa ner räntan rejält från dessa nivåer.

    Vilka andra avgifter finns i revenue based-lending?
    Här gäller det att se upp. I kommunikationen från långivarna är linjen att man vare sig tar ut ränta eller avgifter. Istället ger man lån som till exempel kan innebära att bolaget får ut 1 miljon kronor dag ett och ska betala tillbaka 1,2 miljoner kronor ett år senare. I praktiken innebär det en ränta på 20 procent. Men om bolaget utvecklas bra och får högre intäkter än beräknat kan lånet betalas tillbaka tidigare. Anta att bolaget betalar de 1,2 miljoner kronorna redan efter ett halvår. Då blir räntan istället 40 procent. Det är alltså viktigt att syna villkoren noga och räkna ut den effektiva räntan.


    Vilka villkor som gäller inom övriga lån kan ni läsa om i den stora kartläggningen. Där går vi också igenom fler långivare och deras fokus, liksom hur räntan ska prutas ned.

    Det är verkligen nyttig läsning!

     

  • Puh. Det blev en lång punkt. Någon som också förtjänar lite uppmärksamhet är Bokadirekts vd Christian Fricke. Han tyckte själv att han framstod som lite väl feg på gasen i min artikel om deras planer med den nya storägaren VNV Global i ryggen.

    Jag håller nog inte med. Men om vi ska plocka ett citat från artikeln som summerar fokuset framåt ganska bra så är det nog detta:

    “Vi ska försöka hitta en hybrid kring hur vår uppskalning såg ut 2021 innan riskkapitalet och hur den ska se ut nu 2022. Vi har 150 miljoner på balansräkningen som ägarna såklart vill ska generera tillväxt. Men det ska vara en kontrollerad tillväxt under någon typ av lönsamma former. Vi försöker har en tillväxtkurva på minst 25 procent i år”, säger han och fortsätter.

    Hela intervjun med Christian Fricke hittar ni här.

     

  • En liten notis den här veckan är att mjukvaruinvesteraren Monterro har bjudit in sina investerare på 10-årskalas. Ryktet säger att alla är glada och att avkastningen har varit “jättebra”.

    Själva firandet ska Bobergs Matsal på plan fyra i NK-huset.

     

  • Jag lovade lite nyemissioner och affärer också. Vi börjar med svenska Zwapgrid som har fått in Accedo-medgrundaren Michael Lantz i styrelsen, tillsammans med en investering på 13 miljoner kronor från densamme.

    Bolaget ska “erbjuda sina företagskunder integrationer som automatiserar återkommande arbete. Det kan vara till exempel automatisk bokföring av transaktioner, synkning av fakturor eller hämtning av underlag för finansiering.”

    Nu vill de fortsätta växa i Norden och Europa.

     

  • Ett annat bolag som vill ut i Europa är streamingtjänsten Quickchannel, som precis slog sig samman med konkurrenten Screen9. De fortsätter dock under just Quickchannel som varumärke. Största ägare är idag BLQ invest som pumpar in ytterligare 15 miljoner kronor i samband med sammanslagningen.

    Bolaget som ska lösa videokommunikation för företag i form av livesändningar, webinars och event, siktar på att nå 40 miljoner i årligen återkommande intäkter under året.

     

  • Även styrelserumsfixaren Boardclic har tagit in pengar. Totalt 13 miljoner kronor har grundadarna Monica Lagercrantz och Malin Lombardi fått in till sitt bolag. Investerar gör Subvenio, Curitas Ventures och Brofund Equity.

Läs mer