Sök

Klarna-investeraren blir den näst största ägaren i Manchester City

KlarnaFotboll

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Alla vet att Spotifys Daniel Ek håller på Arsenal och att bolaget är huvudsponsor för Barcelona. Men det finns också kopplingar mellan en annan svensk techjätte och ett brittiskt storlag.

Amerikanska riskkapitalbolaget Silver Lake äger nu 14,5 procent av aktierna i City Football Group, vilka äger fotbollsklubben Manchester City. Det rapporterar Financial Times.

Silver Lake är nu näst största ägaren i City Football Group efter att man köpt 4,1 procent av aktierna av China Media Capital.

Den senaste tiden har Silver Lake ökat sina investeringar i olika sportföretag. Förutom fotboll har kapital även lagts i sporter som rugby och MMA. 

Silver Lakes större City-post har kopplingar till den svenska techscenen. 

Riskkapitalbolaget har nämligen investerat miljarder i svenska fintechbolaget Klarna. Tidigare har bolaget även ägt svenska Skype. 

Det finns fler svenska techbolag som kan länkas samman med den engelska toppligan Premier League. Att Daniel Ek har hjärtat hos Gunners är välkänt. 

Spotify-grundaren gjorde ett uppmärksammat försök att köpa den engelska fotbollsklubben Arsenal förra året – men fick nobben. 

I våras presenterades streamingjätten Spotify dessutom som ny huvudsponsor till FC Barcelona. La Liga-lagets klassiska hemmaarena bytte till och med namn till Spotify Camp Nou. Affären uppges ha varit värd runt 3 miljarder kronor. 

Även i Sverige finns band mellan fotbollen och teknikbolagen. Techsuccén Truecaller gjorde i början av sommaren en Spotify och syns nu som sponsor på AIK:s tröjor. 

 

MISSA INGET! Ladda ner Breakits app (för ett maxat snabbt flöde)

 

Läs mer