Sök

Daniel Ek satsade en miljard på AI-försvar – vinner vapenkontrakt

SpotifyHelsingAI

Daniel Ek satsar på tysk försvarsstartup. Foto: Istockphoto

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Spotify-grundaren vill backa världsförbättrande bolag.

För ett år sedan fann han vad han sökte i tyska Helsing som fick 1 miljard i handen av Ek.

Nu har AI-försvarsbolaget slutit ännu ett avtal med en europeisk vapentillverkare – det tredje sedan den svenske entreprenören klev in.

För två år sedan meddelade Spotify-grundaren Daniel Ek att han skulle satsa 1 miljard euro, motsvarande 11 miljarder kronor i dagens penningvärde, från egen plånbok på startup-bolag i Europa. Satsningarna skulle vara så kallade ”moonshots”, bolag med potential att göra ett stort avtryck och påverka mänskligheten i positiv riktning. 

Så kom investeringsbolaget Prima Materia till (du kan läsa mer om det här). Och så fick den tyska försvarsstartupen Helsing en investering på 1 miljard kronor

Helsing grundades förra året av Torsten Reil, Gundbert Scherf och Niklas Köhler och utvecklar en mjukvaruplattform som med hjälp av AI skapar kartor över slagfält i realtid. 

Danielt Eks investering har varit kontroversiell. I samband med att affären blev känd förra året startade hashtaggen #boycottspotify. Musikproducenten Darren Sangita uppmanade sina följare att inte stödja ”den militära AI-industrin.

Nu har Helsing – som värderades till 4 miljarder kronor i samband med Eks investering – tecknat ett nytt avtal med tyska vapentillverkaren Rheinmetall, enligt ett pressmeddelande.

Avtalet är det tredje sedan Daniel Ek klev in i ägarlistan. Spotify-grundaren sitter även i styrelsen. 

Sedan tidigare har Helsing avtal med svenska vapenjätten Saav och franska robottillverkaren MDBA och flygplanstillverkaren Airbus. 

Helsings kunder ska vara stater som vill använda AI i sitt försvar men också deras underleverantörer. Bolaget poängterar dock att de bara kommer sälja sina produkter till liberala demokratier.

 

Läs mer