Sök

KRÖNIKA

MIKAEL PAWLO: Musse Pigg som bookmaker?

Disney

Mikael Pawlo, Head of growth, Bokio och fristående krönikör. Och Musse Pigg. Foto: Press/iStock

Breakit

Breakit

Disney bör bli ett mycket välkommet tillskott till den ansvarstagande spelvärlden, kanske även med nya idéer på hur man skall kunna tillhandahålla detta nöje utan att folk far illa. Det skriver Mikael Pawlo.

Det är möjligt att Entirely Sports Programming Network inte säger den typiske Breakit-läsaren så mycket, men förkortningen ESPN torde fler känna till. Ja, vi talar om sportboll. ESPN är en av de mer populära mediekanalerna såväl online som i kabelnätet för att följa sport live i USA. I en tid när sportspelmarknaden snabbt omreglerats i USA från att vara mer eller mindre förbjuden i de flesta delstater till att fler och fler tillåter reglerade aktörer har även ESPN sneglat på detta. En fråga är dock vad ESPNs ägare säger. Det är en svart figur med runda öron och vita handskar.

När Disney nu genomförde sitt sedvanliga mega-arrangemang D23 Expo i dagarna var det många som förväntade sig att bolaget skulle presentera nyheter inom Star Wars eller varför inte inom Marvel-universet? Musse Pigg för en tynande tillvaro jämfört med dessa giganter. Jag skulle inte påstå att han är på samma nivå som Jar Jar Binks, men de spelar i samma divison numera. Disney är megabucks och börsnoterat och ett nöjeskonglomerat. En del av detta nöjeskonglomerat är ESPN.

Disneys Bob Iger var väldigt försiktig med att närma sig marknaden för vadslagning och betting. Givet att han var vd mellan 2005 och 2020 så har det satt en tung prägel på hela bolaget. Nu sopar emellertid nya kvastar.

Disneys vd heter i dag Bob Chapek och det är en långväga Disney-veteran. Han började på bolaget när den stora affären var VHS. För yngre läsare kan påtalas att detta är ett format för videoband. Chapek började arbeta med Buena Vista. Michael Eisner, som var vd för Disney mellan 1984 till 2005 och alltså var Bob Igers företrädare, har sagt om Chapek: “He knew how to grow the business while adjusting to the changing marketplace, which was intense.”

Chapek anses vara den som ledde transformationen av Buena Vista från VHS till först DVD och sedan Blueray. Han har därefter framgångsrikt integrerat Lucasfilm, som alltså äger Star Wars-rättigheterna, samt Marvel in i Disneys licensprogram och därmed gjort Disney till världens största licensgivare av immateriella rättigheter.

What’s not to love?

Som ni noterat blir Disney-vd:ar väldigt långvariga på sina poster. Nu har Bob Chapek tagit ett steg på D23 Expo som emellertid kan påverka hans framtid i flera riktningar. Enligt Bloomberg har Chapek sagt att Disney har en sportbok på väg ut. Den skall rullas ut via ESPN. Nu talar vi inte om att man skall tillåta annonsering eller dylikt utan att ESPN skall bli operatör i eget namn med egna slutkunder.

Till detta kan man säga att många med branschkännedom har kliat sig lite i pannan över hur oprofessionellt mycket av arbetet med utrullning av reglering och operatörernas agerande i USA går till. Att det kommer att bli problem med många aktörer är uteslutande en fråga om ”när” och inte ”om”.

Antingen kommer Bob Chapek få till en sportbok på ett Disney-mässigt sätt. Eller så kommer han inte få till det. Chapek har lyckats med många digitala transformationer tidigare och varit en extremt viktig kugge i att få Disney-imperiet att rulla vidare samtidigt som Musse Piggs stjärna falnat. Man kan ju hoppas att Chapek tar hjälp av någon av de många duktiga européer som har byggt lösningar för ansvarstagande spelande. Varför inte ringa våra svenska vänner på Kambi? Annars blir han nog kortlivad på sin post.

Själv ser jag mycket fram emot hur Disney kommer agera som operatör. Det bör bli ett mycket välkommet tillskott till den ansvarstagande spelvärlden, kanske även med nya idéer på hur man skall kunna tillhandahålla detta nöje utan att folk far illa.

Tyvärr tror jag inte vi kommer få se Musse Pigg som bookmaker. Det hade varit någonting.

MIKAEL PAWLO
Head of growth, Bokio och fristående krönikör

MISSA INGET! Ladda ner Breakits app (för ett maxat snabbt flöde)

Läs mer