Sök

Valprognos.se förutspådde valresultatet – först av alla: "Väldigt enkelt"

Val 2022Valprognos.se

Isak Kupersmidt, Gustav Karreskog, Caspian Rehbinder och Viktor Qvarfordt. Foto: Privat/Skärmklipp

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Sent under valkvällen började Ulf Kristerssons högerblock att knappa in på Magdalena Anderssons regeringsalternativ för att strax innan 23-tiden gå om i antalet röster. Det gick emot de prognoser som gjorts under valdagen.

Men några som inte överraskades var grundarna bakom sajten Valprognos.se. De valde att bygga sina prognoser på data från resultaten – och kunde tidigt under kvällen förutspå en högermajoritet.

Söndagens valvaka bjöd på mängder av spänning. Tidigt såg det ut som att Magdalena Andersson verkade få chansen att sitta kvar som statsminister. Prognoserna från både SVT:s Vallokalsundersökning och Valdagsundersökning från TV4 visade på en jämn kamp mellan de två på förhand presenterade regeringsalternativen, med en knapp majoritet för det vänstra blocket, innan resultaten började trilla in. Prognoser som under de första timmarna såg ut att stämma ganska bra överens med resultaten som rapporterades in från de olika distrikten runt om i landet.

Sedan hände något. Ulf Kristerssons sida började knappa in och vid 21:30-tiden hade högerblocket 173 mandat jämfört med vänsterblockets 176 mandat. Ett avstånd som sedan fortsatte att krympa i snabb takt för att sedan omvandlas till en liten fördel för Ulf Kristersson omkring 22:40.

Några som inte överraskades av vändningen under gårdagen var de fyra skaparna av sajten Valprognos.se och deras besökare. Deras algoritmer spådde tidigt en knapp ledning för Ulf Kristerssons sida, något som ledde till stor uppmärksamhet på Twitter under gårdagen. 

På Twitter har en av upphovsmännen, Isak Kupersmidt, bland annat delat bilder som visar att deras prognos visade en knapp ledning för Ulf Kristersson redan före klockan 22. Omkring 40 minuter före vändningen visades i de faktiska resultaten. 

“Redan när det var ungefär 100 räknade valkretsar så pekade det mer på en borgerlig framgång än vad valdagsundersökningen och vallokalsundersökningen visade. Då fanns det såklart en anledning att vara skeptiskt och lite försiktig till prognoserna. Men från omkring 200 räknade kretsar så har vi nog legat rätt hela tiden blockmässigt, med en liten ledning för högersidan”, säger medskaparen Caspian Rehbinder, till vardags ansvarig för programområdet arbetsmarknad på tankesmedjan Timbro. 

Bygger på data från förra valet

Till skillnad från SVT:s vallokalsundersökning, som baseras på svar från 11.000 anonyma väljare vid vallokalerna, så bygger Valprognos.se sin prognos på förändringar i resultaten från inrapporterade distrikt sedan det förra valet. Förändringarna i rapporterade distrikt används sedan för att förutse resultaten i de distrikt som ännu inte har rapporterat in några resultat. 

Skillnaden blir så klart att prognosen från Valprognos.se inte börjar beräknas förrän det finns resultat att använda sig av. Men enligt upphovsmännen Gustav Karreskog, Viktor Qvarfordt, Isak Kupersmidt och Caspian Rehbinder gick det alltså att se ett helt annat resultat redan efter bara några hundra räknade distrikt. 

“Vi har i grunden gjort en väldigt enkel analys av de valkretsar som redan har räknats. Det är en enkel modell som träffar så brett som möjligt”, säger Caspian Rehbinder.

Hade ni räknat med att den skulle vara så pricksäker?

“Jag tror det. Även om jag hade varit nöjd och glad även om det var större skillnader mot verkligheten än vad det blev. Det är en så pass enkel modell, men ingen har riktigt gjort den innan. Vi skapade den egentligen för att vi ville ha den till vår egna valvaka.”

“Modellen blir träffsäker vid ungefär 10 procent räknade valkretsar baserat på simuleringar av tidigare valresultat som Gustav Karreskog gjorde.”

Hur många besökare hittade till sajten under gårdagen?

“Vi kom på ganska sent att vi ville ha den här datan så vi installerade Google Analytics ganska precis när vi lanserade vid 20-tiden. Under kvällen visade den kontinuerligt på ungefär 5000 unika besökare för den senaste halvtimmen.”

På Twitter har sajten uppmärksammats av bland annat nyhetsbyrån Direkt, som undrar om inte fler kommer att börja använda sig av liknande analyser till nästa val. Patrik Kronqvist som är biträdande politisk redaktör på Expressen Ledare skriver att Valprognos ”tveklöst en valvinnare. När SVT snurrade bort sig i ”den magiska kvarten” visade sajten – som utgår från förändringen i räknade valdistrikt jämfört med samma distrikt 2018 – hela tiden på en svag högerledning.”

Caspian Rehbinder är glad över uppmärksamheten som sajten har fått, trots att den lanserades först under kvällen på valdagen.

“Den verkar ha uppskattats brett av allt från forskare och politiker till nyfikna medborgare i allmänhet. Vi hoppas att den ger avtryck. SVT har lagt krut på att göra begripliga presentationer av valresultat och prognoser och om de gör det hela mer datadrivet så tror jag att det blir toppenbra”, säger han.

Vad händer med sajten nu?

“Valprognos.se är en toppendomän. Vi ska fortsätta putsa på modellen och kommer nog att bygga vidare på den inför kommande val.”

Utöver Caspian Rehbinder så har valprognos.se tagits fram av Isak Kupersmidt och Gustav Karreskog som båda är nationalekonomer. Isak Kupersmidt arbetar annars på finansdepartementet som departementssekreterare och Gustav Karreskog är postdoktor i spelteori vid Uppsala universitet. Den fjärde upphovsmannen Victor Qvarfordt har en master i matematik och arbetar på edtech-bolaget Sana Labs. 

MISSA INGET! Ladda ner Breakits app (för ett maxat snabbt flöde)

Läs mer