Sök

Här är SD och L överens – och här är knäckfrågorna i ekonomiska politiken

Politik

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Om Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna bildar lag – kan de överhuvudtaget komma överens om ekonomin?

Väljarna har sagt sitt och rösterna räknas ännu. Men det här vet vi idag: 

Sverigedemokraterna ser ut att bli det största högerpartiet och moderatledaren Ulf Kristersson går mot att få samla en regering på högersidan. 

Tuffa förhandlingar lär vänta för att få ihop en regering och budget – med Liberalerna och Sverigedemokraterna på varsin kant. Kan de komma överens?

Det finns flera knäckfrågor när det kommer till den ekonomiska politiken, skriver DI

En knäckfråga handlar om hur man ska finansiera utlovade skattesänkningar och där har Moderaterna och Sverigedemokraterna pekat mot en sänkning av biståndet som den största posten. Det går inte Liberalerna och Kristdemokraterna med på.

Samtliga fyra partier är samtidigt överens om att skatten på låga arbetsinkomster ska sänkas och tre av fyra – alla utom Kristdemokraterna – vill sänka skatten på ISK-sparande.

Moderaterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna vill även sänka skatten för fåmansbolag.

De fyra partierna på högerkanten vill sammantaget sänka skatterna, och där ingår också energiskatten. Partierna vill även sänka den så kallade reduktionsplikten som anger hur mycket biodrivmedel som måste blandas in i fossilt bränsle. 

 

Läs mer