Sök

SAAS-BRIEF

STEFAN LUNDELL: I huvudet på en tech-investerare just nu: “Kommer bli blodigt”

SaaS

Stefan Lundell Breakit.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Breakits Stefan Lundell kom med ett mardrömsbesked i veckan till sina grannar – men ser ändå fram emot vad som komma skall.

Mitt ärende var egentligen ett helt annat men det var så klart ofrånkomligt att vi direkt skulle hamna där ändå.

Får man en av Sveriges mer aktiva och definitivt en av de mest framgångsrika SaaS-investerarna i luren så är det klart man tar chansen.

Hur tänker och agerar han nu när vi är på väg in i en, för att citera vår statsminister, vargavinter. Själv hade jag bara för någon dag sedan kallat till ett extra styrelsemöte i vår lilla bostadsrättsförening och flaggat för en höjning av månadsavgifterna på 25 procent. Jag hade till sist insett att elprischocken och ränterusningen måste få konsekvenser även för mig personligen. När ytterligare några miljoner i den svenska medelklassen upplever samma sak så är det inte svårt att räkna ut vad det kommer få för följder på efterfrågan och den svenska ekonomin i stort. Lågkonjunktur är bara förnamnet.

Min vän, SaaS-investeraren, var inne på samma linje och hävdade att den reala ekonomin i praktiken redan var inne i en slags recession även om det fortfarande inte går att utläsa i några siffror än.

Han beskrev vad den analysen just nu betyder för hans beteende som investerare:

“Jag får fortfarande kanske tre, fyra pitchar från entreprenörer varje dag men mitt fokus nu ligger helt på mina portföljbolag. I princip alla mina knappa 20 portföljbolag kommer behöva mer kapital inom 6 till 9 månader. I det läget kan jag glömma att göra några nya investeringar”.

Han hör exakt samma tongångar från sina kompisar i Stockholms investerarvärld och när alla gör på samma sätt blir effekten brutal:

“Just nu stannar hela systemet upp. Om det för ett år sedan bara var att hämta hem pengarna för ett nytt SaaS-bolag med ett bra team och hygglig idé så är det nu otroligt tufft att få in pengar. Allra värst är det för de som redan varit igång ett tag och nu ska ta in mer pengar men fortfarande inte riktigt bevisat sin affärsmodell”.

Ytterligare en faktor till att investeringsaktiviteten är låg är att många av investerarna vill spara likviditet för att fyndköpa när lågkonjunkturen på allvar sätter klorna i ekonomin runt årsskiftet:

“Alla inser att det kommer bli ett blodbad i Q4 eller senast i Q1 nästa år. Då vill man ju kunna vara med och plocka upp fina bolag där pengarna tagit slut”, konstaterar investeraren.

Hm, “vargavinter” var ordet tänker jag när vi sagt hejdå. Som entreprenör bävar jag en smula, men som ekonomijournalist kommer det att bli en väldigt spännande tid.

Häng med!

Ps. Du har väl inte missat SaaS Summit – säkra din plats här!

Läs mer