Sök

Handlarna redan under press – då backar klädhandeln: ”Oroväckande”

e-handel

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Månaden brukar vara stark för modeindustrin.

Den totala försäljningen av kläder i fysiska butiker och deras e-handel, mätt på jämförbara enheter och i löpande priser, minskade med 2,5 procent i augusti jämfört med samma månad förra året. Ännu större var minskningen för skohandeln, ned 7,6 procent. Jämfört med 2019 steg klädhandeln med 0,8 procent medan skohandeln backade 20,8 procent. Det visar Stilindex från Svensk Handel.

Att försäljningen i augusti blev negativ beskrivs som en oroväckande tillbakagång då månaden brukar vara stark för modehandeln.

“Människor uppdaterar garderoben inför hösten och nya skolkläder ska köpas till barnen. Nu ser vi att konsumenter håller hårdare i plånboken och har en avvaktande inställning till köp”, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel.

Man lyfter också fram att handlarnas lönsamhet är under press från ökade inköpspriser, men också kostnadsökningar för butiker till följd av skyhöga elpriser och hyresavtal som riskerar att bli betydligt dyrare på grund av inflationen.

“Nu är det av yttersta vikt att nästa regering, oavsett sammansättning, inser allvaret och agerar skyndsamt för att dämpa de skenande elpriserna. Annars är risken för än fler konkurser inom handeln stor”, avslutar Sofia Larsen.
 

Läs mer