Sök

Så tycker partierna i Breakit-läsarnas allra viktigaste fråga

Val 2022

Emil Widhagen Victor Löthner

Reportrar

Här är valet hetaste fråga – om vi frågar er. Så vad säger partierna?

I onsdags släppte Breakit vår egna stora valkompass där vi tog reda på vad de olika partierna tycker inför valet i frågor kopplade till nya näringslivet.

Efter att ha frågat er läsare om vad ni tycker är viktigast fick vi ett tydligt svar – hela 57 procent av er tyckte att skattefrågan var tech-valfrågan som vägde tyngst. 

För att få veta mer om frågan har vi nått ut till partierna direkt och låtit dem svara mer djupgående kring denna fråga kommande mandatperiod.

Här är partiernas syn på bolagsskatt, arbetsgivaravgifter och subventioner.

Skattefrågan – parti för parti

Vänsterpartiet

“Vi vill avveckla ett antal nedsättningar/subventioner som vi menar är tydligt ineffektiva. Detta för att få ett mer transparent och rättvist skattesystem och för att resurserna kan användas bättre för att åstadkomma välfärdssatsningar och ökad sysselsättning. Detta gäller bland annat de sänkta arbetsgivaravgifterna för unga och nedsättningen av arbetsgivaravgifter för den först anställda. Bolagsskatten vill Vänsterpartiet lämna orörd på dagens nivå”, säger Ali Esbati, ekonomisk-politisk talesperson.   

Miljöpartiet

“Miljöpartiet värnar om att det ska vara lätt att starta och driva företag, det bygger vår ekonomi stark. Vi vill sänka arbetsgivaravgiften för små företag genom att permanenta det så kallat “växastödet” för två anställda. Vi har inga förslag på att sänka bolagsskatten. Genom stora stöd som klimatklivet och industriklivet hjälper staten hela Sveriges företag att lösa klimatkrisen”, säger Ossian Matthiesen, politisk sekreterare.

Socialdemokraterna

“Vår utgångspunkt i skattefrågor är att det övergripande syftet med skattesystemet är att det ska generera stabila och tillräckliga skatteintäkter för finansiering av vår gemensamma välfärd. Det gäller också företagsbeskattningen. I dagens osäkra ekonomiska situation är det inte läge för några stora skatteförändringar. Vi har inga förslag på förändringar av företagsbeskattningen”, säger Viktor Nordqvist, pressekreterare.  

Centerpartiet

“Det är avgörande för Sverige att vi kan sänka de höga företagsskatterna, inte minst i det tuffa ekonomiska läge vi nu måste ta oss igenom och där vi behöver få igång jobbskapande och motorn i svensk ekonomi. Vi vill sänka arbetsgivaravgifterna, ta bort dem på de 10 första anställda de första två åren och sänka arbetsgivaravgifterna permanent och generellt för låga inkomster, så att fler kan komma in på arbetsmarknaden”, säger Martin Ådahl, ekonomisk-politisk talesperson.

Han fortsätter: 

“Vi vill sänka skatten på växande företag, bland annat genom förenkling och sänkt skatt inom 3:12 och genom att göra det lättare för medarbetare att bli delägare med personaloptioner utan hård beskattning. Dessutom vill skapa avdrag för småföretag som vill bidra till den gröna omställningen, genom att till exempel installera solceller och spara energi.” 

*(Läs mer om hur 3:12-reglerna fungerar i vår egna guide)

Liberalerna

“Jobben skapas i svenska företag – inte i vänsterns arbetsmarknadspolitiska program. Jag oroas därför av att var femte företagare säger att höga skatter och höga arbetskraftskostnader gör att deras företag inte har kunnat växa. För oss liberaler är det inte frågan om hur hög skattesatsen är det viktiga när vi diskuterar välfärdens finansiering, utan hur höga skatteintäkterna blir. Därför är det självklart för oss att arbeta för lägre skatter så att ännu fler företag kan växa fram och konkurrera”, säger Gulan Avci, ekonomisk-politisk talesperson. 

Hon fortsätter:

“Gör det enklare och billigare att anställa – utvidga växa-stödet till 10 anställda, Liberalerna föreslår sänkt arbetsgivaravgift för småföretag. Nedsättningen innebär att berörda företag endast ska betala ålderspensionsavgift under längst 24 kalendermånader. Över tid bör Sverige sänka bolagsskatten för att närma sig OECD-genomsnittet. Det gör de svenska företagen mer konkurrenskraftiga i en allt mer global värld. Vi vill också göra de så kallade 3:12-reglerna (entreprenörskatten) mer generösa för småföretagen.” 

*(Läs mer om hur 3:12-reglerna fungerar i vår egna guide).

Kristdemokraterna

“Kristdemokraterna ser gärna sänkningar av bolagsskatten i framtiden, och vi föreslog att den tillfälliga sänkningen till 20,6 procent skulle förlängas under pandemin. Vi vill även förstärka nystartjobben, där anställningsformen innebär att arbetsgivaren får borttagen arbetsgivaravgift baserat på hur länge en person varit borta från arbetsmarknaden. Förstärkningen motiverats då Nystartsjobb enligt utvärderingar gett den bästa övergången till vanligt jobb,” säger Natanael Kvidal, politisk sakkunnig inom finansutskottet och skatteutskottet.

Han fortsätter:

“Vi vill också beskatta styrelsearvoden som inkomst av näringsverksamhet, för att inte styrelseuppdrag endast ska kunna tas av en snäv krets av personer, såsom personer som redan har en ekonomisk trygghet genom tidigare verksamhet. Det minskar rekryteringsbasen och kan få negativa konsekvenser för könsbalans, ålderssammansättning och mångfald, vilket i sin tur kan försvaga bolagen”.

Moderaterna 

“Inför valet så har Moderaterna två huvudfokus kopplade till skatter och avgifter. Det första är 3:12-regeln som man är central för bra företagsklimat. Vi är väldigt oroliga för att Magdalena Andersson och socialdemokraterna vill höja skatten i 3:12 regeln vilket vi vill sätta stopp för. Det andra förslaget vi vill se är att personaloptioner kan användas mer av företag. Vi vill också se att bolagsskatten och arbetsgivaravgiften sänks beroende på det rådande ekonomiska läget i landet. Moderaterna vill ha så låga skatter som möjligt och har som 10 års löfte att successivt sänka skatterna på sikt”, Niklas Wikman, skattepolitisk talesperson.

*(Läs mer om hur 3:12-reglerna fungerar i vår egna guide)

Sverigedemokraterna

“Bolagsskatten i Sverige ligger på 20,6%, vilket är samma nivå som genomsnittet i EU. Vi ligger också under genomsnittet för OECD-länderna, vilka ligger på 22,8%. Vi har inga förslag på att varken sänka eller höja bolagsskatten i närtid”, säger Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson.

Angående arbetsgivaravgifter nämner han sen:  

“När det gäller arbetsgivaravgifterna så vill vi utöka det så kallade växa-stödet så att den tillfälliga nedsättningen av arbetsgivaravgifter för företag med upp till två anställda ska utvidgas till att omfatta upp till tre anställda. Vi har också ett förslag i vårt landsbygdsprogram om att införa s k differentierade arbetsgivaravgifter enligt norsk modell. Exakt vilka nivåer som ska gälla och hur de geografiska gränsdragningarna ska göras måste utredas innan förslaget kan genomföras”.

Läs mer