Sök

Ark kapital laddar kassan med 160 miljoner – backas av förre banktoppen

Ark Kapital

Hjalmar Winbladh, Annika Falkengren och Henrik Landgren.

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Bara ett halvår efter att låneförmedlaren fyllt kassan är det dags igen. Nu har de fått med den förre banktoppen på tåget.

Att växa med hjälp av riskkapital har nästan varit standard för de flesta bolag vi skriver om på Breakit. Men en stor nackdel med det är att grundarna ofta får ge upp en icke-obetydlig del av ägandet i sina bolag mot att de får tillgång till kapital. 

Men det finns andra sätt, som kan bli mer populära nu när kapitalmarknaden har torkat upp det senaste året. 

Ark Kapital har som affärsidé att låna ut till tillväxtbolag och har utvecklat en egen analysplattform där bolag kan ladda upp sin rådata och förutspå sin tillväxt. Utifrån det ger sedan Ark ut lån på upp till 100 miljoner.

Nu har bolaget själva tagit in 160 miljoner kronor i vad de kallar en accelerationsrunda. Rundan leds av den före detta SEB-toppen Annika Falkengren och även Creandum, Local Globe och ängelinvesterarna Hjalmar Winbladh, Patrick Söderlund och Jacob de Geer är med. Ny in i konstellationen är också Timo Soininen som grundat Small Giant Games.

“Jag har levt hela mitt yrkesliv inom banksektorn och sett hur alla storbanker tampats med att ta fram ett relevant erbjudande mot techbolag”, säger Annika Falkengren i ett pressmeddelande. 

Hon fortsätter:

"Man har aldrig fullt lyckats bedöma finansiell styrka hos den här typen av bolag – och det gäller egentligen inte bara banker utan hela den globala kapitalmarknaden. Ark är de som applicerat rätt teknologi för att kunna förutspå ett techbolags finansiella framtid och det är tydligt för alla oss ängelinvesterare att deras metod kommer förändra hur hela finansvärlden gör investeringar”.

Ark Kapital grundades 2021 av Henrik Landgren, Oliver Hildebrandt och Axel Bruzelius.

Läs mer