Sök

KRÖNIKA

MIKAEL PAWLO: Duktiga investerare har just nu decenniets bästa möjligheter

TechInvesteringvarsel

Mikael Pawlo, Head of growth, Bokio och fristående krönikör. Foto: Press

Breakit

Breakit

Fokusera på pepp – inte depp, manar Mikael Pawlo.

Finns det någonting roligare än att försöka förutse var världen är på väg? Vad blir inflationen? Blir det fred? Blir det svält? Blir det maktskifte? Det går ju att lägga många av dygnets vakna timmar på detta. Det är inte smart.

Du kommer driva din verksamhet oavsett hur världen ser ut. Mycket av det som händer kan du inte påverka. Sedan skall du försöka undvika att sätta dig i fragila situationer där du inte klarar att överleva det värsta möjliga utfallet. Dessutom kommer du inte kunna förutse framtiden. Därför kommer du behöva anpassa dig hela tiden. De som är snabbast och mest flexibla kommer att vinna, så enkelt är det. Nu när vi är inne i en recession, är det mer avgörande än i en ständigt uppåtgående konjunktur. Att driva bolag när marknaden alltid växer och investerarna alltid har aptit är inte som att cykla med stödhjul, det är som att titta på någon som cyklar med stödhjul. Det saknas helt risk. Nu är läget ett annat.

De som är snabbast och mest flexibla kommer att vinna, så enkelt är det

Om man skall lära sig något av tidigare kriser är det att synen på entreprenörer nu kan bli signifikant mycket sämre. Efter att ha hyllats i medier och prisats av kungen är det nu troligt att vi får en period av räfts och rättarting av entreprenörer. Särskilt i medierna. Vi har redan sett starten på detta under sommaren och hösten.

På Twitter skriver signaturen ”Världens bästa kille”: "Tänk alla dessa bolag som hyllats för att de lyckats sälja saker med förlust. Spotify. Klarna. Sparkcykelskojarna. Fy fan.” och i en annan tweet: ”Det svenska tech-undret. Alla som påpekat det orimliga i detta har anklagats för att vara bakåtsträvare. Man ska ju vara pepp och positiv!”

Inte heller detta är någonting att bry sig om. Kungliga medaljer är fint, men det var nog inte därför du startade ditt bolag. Men du bör nog inte sälja saker med förlust någon längre tid. Där håller jag med ”Världens bästa kille”. Unit economics är viktigt. Klarnas kundförluster under första halvåret i år är ingen picknick direkt. Men det betyder inte att det ”svenska tech-undret”, i den mån man kan tala om väldigt olika bolag så sammantaget, helt tappat greppet.

Fred Destin, som grundat VC-firman Stride som bland annat investerat i Superhuman, Deliveroo och Hopin skrev på Twitter i augusti: ”It's easy to say "focus!" ... but for founders to take radical focus decisions (in conditions of uncertainty and with imperfect data) takes absolute courage. Yet – this is the way. Breathe. Let get of the the fear. Burn the boats.”

Destin drev tidigare firman tillsammans med Harry Stebbings, som är något av ett underbarn och började i VC-sektorn som tonårig podcastare från sin mammas köksbord och nu driver en miljardfond. Stebbings föddes ungefär när jag började med Internet på allvar, 1996. Sådan kan ju få en att googla sin egen ålder en extra gång. Stebbings svarar på en öppen fråga från Francesca ”Check” Warner, partner på Ada Ventures, på Twitter där hon frågar om investeringsmarknaden är öppen: “Very simple, the best managers deploy through market cycles.”

Det ligger en hel del i detta. Det är total istid på venture-marknaden. Många bolag säger nu upp personal i drivor. Det värsta scenariot är i full gång. Och det kommer bli värre. Ändå går det alltid att hitta finansiering. Tidigare flög den möjligen in i munnen på alla som hade en anständig Powerpoint. Nu är det trögare. Men det betyder inte att det är omöjligt. Bra grundare hittar finansiering. Och duktiga investerare har inte haft bättre möjligheter på ett decennium.

Bränn broarna. Kör, bara kör.

MIKAEL PAWLO
Head of growth, Bokio

MISSA INGET! Ladda ner Breakits app (för ett maxat snabbt flöde)

Läs mer