Sök

Annonssamarbete med Visa

Så här vill betaljätten stötta kvinnliga entreprenörer (och det behövs, för Sverige är sämst i Norden)

Kristofer Steneberg

Norden är sämre än EU-snittet när det gäller andelen kvinnliga företagare. Och sämst i hela Norden är Sverige – här är bara drygt var fjärde företagare kvinna. För att uppmärksamma frågan och lyfta kvinnligt företagande lanserar den globala betaljätten Visa nu ett stipendium där tre svenska kvinnoägda bolag kommer att tilldelas 10 000 euro vardera.

She’s Next är Visas globala initiativ för att stärka kvinnligt företagande och kvinnliga entreprenörer. Efter att ha lanserats i bland annat USA, Kanada, Egypten och Georgien så är det nu Nordens tur, och det behövs – de nordiska länderna är nämligen sämre än många av sina europeiska grannar när det gäller att skapa kvinnliga entreprenörer.

Och sämst i Norden är Sverige med 26 procent kvinnliga företagare. Det är en siffra som tyvärr placerar Sverige i bottenskiktet av 30 europeiska grannar i en färsk sammanställning från Eurostat.

Låg andel som inte ökar

Även när det gäller tillgången till kapital finns det ett tydligt problem. Bara cirka en procent av det svenska riskkapitalet till techbolag går till exempel till bolag som grundats av kvinnor, en siffra som i Dagens Industris undersökning har legat på ungefär samma nivå under flera år.

Elena Fadeeva, Head of Marketing Nordics and Baltics på Visa, säger att förbättrad tillgång till externt kapital och ökad synlighet för kvinnliga entreprenörer är två viktiga åtgärder som krävs för att trenden ska kunna brytas.

”Med initiativet She’s Next vill Visa belysa vikten av kvinnligt entreprenörskap och i handling visa stöd och bidra med viktiga verktyg och resurser. Bland annat lanserar vi ett stipendium riktat till småföretag ägda av kvinnor som behöver kapital för att växa, driva eller finansiera sin verksamhet”, säger Elena Fadeeva.

Sök stipendiet redan i dag

Kapital kombineras med coachning

Stipendiet innebär att tre svenska kvinnoägda bolag kommer att tilldelas 10 000 Euro vardera, och dessutom få tillgång till en personlig företagscoach under ett år. Bakom initiativet står betalnätverket Visa och den globala finansieringsplattformen IFundWomen – som kommer att stå för coachningen.

Skicka in din ansökan om She’s Next-stipendiet här – senast den 30 september.

”För att kunna ansöka om stipendiet behöver bolaget vara registrerat i Sverige, ha varit verksamt i minst ett år, ha en fysisk eller digital närvaro samt ha kvinnligt ägande som uppgår till minst 51 procent”, förklarar Elena Fadeeva.

Jämställt för entreprenörer – och på planen

She’s Next är det senaste i raden av initiativ från Visa med fokus på jämställdhet på den nordiska marknaden. Visa blev till exempel den första sponsorn av damfotbollen inom UEFA när man 2018 tecknade ett flerårigt avtal. Den svenska landslagsstjärnan Kosovare Asllani har sedan dess varit en del av team Visa och stöttat flera av Visas största kampanjer för damfotbollen.

Läs mer om She’s Next och Visas arbete för att stödja kvinnligt entreprenörskap här.

Läs mer