Sök

Hemliga techentreprenören kan avgöra valet – avslöjade partiernas korruption i TV: “Trodde inte det skulle bli så stort”

Politik

Utrustad med dold kamera gick tech-entreprenören på möten med flera olika partier. Foto: Faksimil Kalla Fakta/TT/Montage

Emil Widhagen

Emil Widhagen

Reporter

Förra veckan slog det ned som en bomb. Fem av åtta riksdagspartier var villiga att hjälpa till med att kringgå lagstiftningen för att ta emot stora bidrag från hemliga givare.

Vissa bedömare menar att det här kan få stor påverkan på valets utgång.

Breakit ringde upp den anonyma techentreprenören som var med och satte dit partierna med sitt skådespel.

I torsdags förra veckan släppte TV4:s Kalla Fakta ett gräv som har skapat stor uppståndelse med bara några veckor kvar till valet. 

I “Partiernas hemliga pengar” avslöjades det hur Moderaterna, Socialdemokraterna, Liberalerna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna var villiga att hjälpa en anonym givare att göra en stor donationen. Sedan 2018 är det olagligt för partier att ta emot donationer på summor över 24.150 kronor om givaren inte är känd. 

I reportaget används två förmögna affärsmän som kontaktar partiföreträdare för att säga att de är villiga att donera en summa långt över den tillåtna gränsen – men att det måste ske helt i det dolda. 

“För några år sedan sålde jag ett bolag som jag fick en förskräcklig massa pengar för, mer än vad jag kan göra mig av med. Därför har jag skänkt en summa till välgörande ändamål varje år, men tänkte kanske bidra till valrörelsen i år istället”, säger den ena av de två entreprenörerna i programmet till en partiföreträdare. 

Breakit har nu fått kontakt med denna affärsman, som är en välkänd entreprenör på den svenska techscenen. Han, och bolaget han grundat, har förekommit i Breakits spalter ett flertal gånger. För några år sedan gjorde han alltså en stor exit och driver idag ett nytt, mindre bolag.

Vi vet vem han är, men han vill fortsatt vara anonym utåt då han vill att själva avslöjandet ska stå i centrum. I veckan öppnade han upp sig för SvD om hur processen gått till. Nu berättar han för Breakit om spelet bakom kulisserna. 

“För min del började det här med att jag blev kontaktad av en TV4-chef som jag känner. Han berättade lite löst om upplägget och sökte någon som passade in på profilen men som inte hade några uppenbara kopplingar till kanalen”, berättar entreprenören till Breakit. 

Varför valde du att ställa upp?

“Jag tyckte att det här var viktig journalistik. Oavsett om de följer reglerna eller inte så är det intressant information, så jag behövde inte tänka så länge innan jag tackade ja. Kalla fakta gjorde allt grovarbete och förberedde allt manus så min enda roll var alltså egentligen att vara en trovärdig skådis“.

Samtalet från TV4 kom i februari i år, och kort därefter börjar inspelningarna – och pågår ända fram till juni. Utrustad med dold mikrofon och kamera gjorde han totalt fem arbetspass där han träffade och pratade med företrädare för olika partier.

“Det var egentligen inte jättemycket träning i hur det skulle gå till, utan det handlade mest om att försöka reagera så naturligt som möjligt. Jag har ingen skådisbakgrund men jag gjorde mitt bästa.” 

Var du nervös?

“Ja, lite ändå. Om jag hade blivit avslöjad hade det ju riskerat att spräcka hela programidén och arbetet hade varit förgäves. Men jag skulle säga att det mer var en vaksamhet, att man inte ville putta på för mycket och vara för angelägen. Om någon var tveksam gick man vidare till nästa”. 

Flera avgångar

Med hjälp av de hemliga inspelningarna har nu flera tunga partiföreträdare får lämna sina poster. Bland annat L-toppen Lisa Flinth och Socialdemokraternas ekonomichef Magdalena Agrell, som har blivit internt avstängd. 

“Jag har stort förtroende för systemet i stort, det har inte förändrats med min medverkan. Men bakom systemet finns människor som inte är perfekta. Det som är framförallt är intressant med granskningen är ifrågasättandet av hur lagstiftningen är utformad idag”, säger techentreprenören till Breakit.

Politiska experter säger nu att det här kan få stor påverkan på valutgången, som väntas bli en ytterst jämn kamp mellan Magdalena Andersson och Ulf Kristerssons respektive regeringsunderlag. 

“Jag är ändå förvånad att det blev såhär stort. Innan programmet var slut visste jag inte att det det faktiskt var fem partier som hade slirat. Jag trodde nog att det skulle drunkna i all annan bevakning”.

Läs mer