Sök

Tidigare säkerhetschefen visselblåser: Farliga brister mörkas på Twitter

Twitter

Foto: TT

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Mitt i härvan kring Elon Musks uppköpsbud på Twitter varnar en tidigare chef för allvarliga säkerhetsbrister.
Bristerna utgör en fara för allmänheten och kan till och med leda till att utländska spioner eller hackare kan komma åt plattformen, enligt visselblåsaren.

Samtidigt som Tesla-vd:n Elon Musk försöker ta sig ur sitt bud på Twitter riktar mikrobloggens förre cybersäkerhetschef, Peiter "Mudge" Zatko allvarliga anklagelser mot bolaget. Han säger att bolaget har stora säkerhetsproblem som är farliga för dess kunder, personal, aktieägare och samhället i stort. Det rapporterar CNN.

Enligt dokument som skickats till den amerikanska kongressen och amerikanska finanstillsynsmyndigheten SEC ska Twitter, enligt Zatko, ha stora problem i att medarbetare har tillgång till de centrala funktionerna och att höga tjänstemän försöker mörka bolagets sårbarhet.

Zatko hävdar också att Twitters ledning har ljugit för sin egna styrelse samt myndigheter gällande sina säkerhetsbrister. Vissa av bristerna kan leda till att utländska spioner eller hackare kan komma åt plattformen.

Zatko påstår även att Twitter inte alltid tar bort information om gamla användare som tagit bort sina konton.

Vidare påstår Zatko att Twitters nuvarande vd, Parag Agrawal, ska ha hållit honom borta från att presentera säkerhetsbristerna för bolagets styrelse. Bolagets ledning ska även ha sagt åt Zatko att enbart presentera fakta som gynnade Twitter för styrelsen, och som skapade en falsk bild av hur det låg till med säkerheten.

Den tidigare säkerhetschefen, som gjorde sig ett namn på 1990-talet som hackare, ger också Elon Musk vatten på sin kvarn genom att hävda att Twitter markant har underskattat antalet botar på plattformen, vilket Musk i sin tur hävdat i sitt försök att häva köpet av plattformen.

På flera inlägg på Twitter välkomnar Elon Musk anklagelserna, bland annat med en bild på en visslande Benjamin Syrsa. 

Twitter å sin sida tillbakavisar uppgifterna och uppger att Zatko fått gå från bolaget tidigare i år efter att ha underpresterat, skriver TT.

Historien om Elon Musks miljardbud på Twitter har inte saknat dramatik. På bara några månader har turerna varit många kring den potentiella affären.

Musk har meddelat att han vill avbryta affären då han anser att Twitter misslyckats med att redovisa hur många botar, alltså konton utan fysiska avsändare, som finns på plattformen. Twitter har stämt Musk för att driva igenom affären och fallet ska gå till rättegång i oktober. 

I veckan lämnade Elon Musk in en stämningsansökan mot sin vän, Twitters tidigare vd Jack Dorsey, i jakt på dokument och annan kommunikation från Dorsey till ledningsgruppen om hur Twitter upptäcker, kategoriserar och räknar falska konton.

Läs mer